,,Децата трябва да усещат вашата чиста, безусловна любов'', казва психоложката

„Заради кариерата нямам време за деца, каза ми наскоро една позната, а аз ѝ отвърнах като сложих двете си ръце пред нея – „Ако бих сложила на едната си ръка цялата ми кариера и успех, а на другата ръка чудесното ни дете и ако трябва да избирам, без да се замисля и секунда ще избера детето си. Тя се замисли и след месец забременя“ – това сподели преди дни сексоложката Наталия Кобилкина, чийто син Филип стана на 4 годинки.

Защо е важно да подготвим тялото си за желаната бременност

На 27 февруари семейството отпразнува рождения ден на малкия юнак, а майка му сподели, че да го има е истинска благословия. „Ще даваме каквото е по силите ни за неговото щастие! Четири години щастие да бъдем родители мина на един дъх. Той е по-чудесен отколкото сме мечтали! Пожелавам му мирно небе над главата, здраве и да запази своето красиво сърце отворено“, каза психоложката. Тя споделя още, че като родители правят всичко възможно да дадат енергия на любов и свобода на Филип да бъде себе си.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Наталия казва още, че родителството е професия за цял живот. „Родителството не е да родиш дете, родителството е да го отгледаш, възпиташ и подкрепяш през цялото му съществуване. И в стремежа си до го направим по най-добрия начин, различен от този, които сме видели от нашите родители, много често ние се сблъскваме с убийственото чувство, че не сме достатъчно добри като родители, като майки. Истината е, че една “лоша” майка никога няма да си зададе този въпрос и да има съмнението “Аз достатъчно добра ли съм?”. При нея дори и за миг не се заражда мисълта, че прави нещо нередно по отношение на детето си“.

Д-р Георги Стаменов: Приемайте прегледа за рак на гърдата като нещо задължително

Психоложката съветва всяка майка да се освободи от стремежа си да бъде добра, идеална, перфектна, че дори и съвършена. „Каквото и да правите, каквото и да опитвате, детето ще пречупва и възприема старанието ви по неговия си начин, защото то е отделен индивид. Вие сте му дали живот, но не може да го изживеете вместо него. То трябва да мине през неговата си опитност и ще го направи по неговия си начин. А за пътуването към неговата зрялост детето ще вземе от вас това което му е нужно.  Това което можете да направите е да се отпуснете и да приемете, че правите най-доброто и правилното, на което сте способна към момента. Приемете, че не можете да го подготвите и предпазите за живота, защото „правилата“ в него се менят постоянно“.

Хард рокът и метълът имат лош ефект върху нервната система на децата

„Това, което е необходимо да знаем за отношенията родител-дете, всъщност е усещането, което трябва да предадем на детето. А именно, че ни е нужно, че мама гo включва, че то е част от нейния живот. Не е необходимо да сме денонощно на негово разположение, но то трябва да знае, че когато има нужда от нас, ние сме тук за него. Детето трябва да знае и да усеща, че чист поток от безусловна любов тече към него. Тогава то не обръща внимание на дребните грешчици, на леко повишения тон, на необходимата забрана. Тогава то знае, че върви по избрания от него път и когато падне и се удари, ще потърси майка си, тя ще отиде да го превърже и пак ще го пусне по пътя му“.

Психоложката припомня още, че за всяко дете неговата майка е най-добрата майка на света. „Няма по-добра от вас, защото вие сте родната. Вие сте свързана с него чрез кръв и плът. Никоя друга жена не може да ви замени и детето ви знае това“.

Снимки: Инстаграм

Текст: Драгомира Иванова