Д-р Симеон Андреев е уролог с интереси в областта на диагностиката и лечението на вродените и придобити урологични заболявания в детска възраст. Професионалните му и научни интереси обхващат консервативното и оперативно (класическо и миниинвазивно) лечение при тези заболявания. Част е от екипа на МБАЛ и ДКЦ Вита от юли 2021 г. 

Варикоцелето е състояние, при което се наблюдава патологично разширяване на венозните съдове предимно на левия тестис. В детска възраст се среща при подрастващи и при деца, навлезли в пубертета. Най-честата причина, която води пациента с родителите му за преглед в кабинета, е болка (или тежест в тестиса или появата на подутина в скротума). 

Д-р Ваня Евтимова с ценни съвети за здрави деца

Как протича прегледа в кабинета на уролога?

Работата с деца с такъв проблем изисква първо пациентът да бъде предразположен да сподели какво усеща и откога датират оплакванията му. След това се преминава към физикален преглед и задължително ехографски преглед, когато имаме съмнение за пациент с варикоцеле. При пациенти, които са приключили половото си съзряване, се обсъжда и провеждането на спермограма.

Какви могат да бъдат последствията, ако родители те не потърсят помощ своевременно?

В детска възраст варикоцелето се среща при подрастващи, което понякога е свързано със срам да се сподели проблем от такова естество с родителите, а по този начин се забавя първото посещение при лекар. Важно е да се отбележи, че това не е състояние, което се развива бързо, като в същото време води до хронично повишаване на температурата около тестиса. Най-тревожните последствия, които могат да настъпят при късно взети мерки, са намаляване на размерите на засегнатия тестис и в дългосро чен план репродуктивни проблеми.

Можем ли да предпазим детето от появата на това състояние?

Единственото, което може да направим като родители, е да изградим доверие с децата ни, които да не се притесняват да споделят с нас, когато имат оплаквания от подобно естество. Уместно е децата да бъдат преглеждани профилактично на една годишна възраст и при навлизане в пубертета.

Когато проблемът е факт – какво е решението?

За да няма дълготрайни последици при момчетата с този проблем, те трябва да бъдат прегледани обстойно. Поведението при такива пациенти може да бъде с периодично активно наблюдение, ако варикоцелето е начално и не е клинично проявено или хиругично. Хирургичното лечение се прилага при деца, които изпълняват задължително някой или няколко от изброените критерии – силни и чести болки в засегнатият тестис, намаляване на размерите на засегнатия тестис спрямо другия, наличие на силно изразено видимо варикоцеле или промяна в резултатите на спермограмата, при пациенти, които са провели такава. Важно е да се отбележи, че добрият резултат зависи от правилно изградения лечебен алгоритъм.

Надеждата е жива! Бебета на 3 и 7 месеца бяха спасени в Турция

Възможно ли е лечението да бъде неуспешно, или пък след време да се появи отново, макар и отраснено успешно за даден момент?

Съществуват редица оперативни техники, създадени за лечението на този проблем, като при всяка една от тях са възможни и усложнения, но появата на този проблем след оперативното му отстраняване е изключително рядко усложнение.

Кои са основните препоръки в интимната грижа за момченцата?

Най-важното е правилното осъществяване на хигиената ежедневно от родителите и то по начин, който не допуска половите органи да бъдат изложени на възпаление. От особенно значение е възрастта, в която децата започват да бъдат самостоятелни. Именно родителите са хората, създаващи навици в миенето на ръцетe преди/след ходене до тоалетна и изграждащи правилното поведение при къпане на своите момченца.