Текст: Яна Илчева, логопед, основател и управител на център за езиково, говорно и личностно развитие „Стъпка напред“. Номинирана за Награди „Златна ябълка 2022 в катергория „Герой на децата“, организирани от Национална мрежа за децата. Дългогодишната ѝ професионална насоченост е свързана с деца с проблеми в развитието, социалната им адаптация, с деца от аутистичния спектър, генетични и неврологични синдроми, засягащи говора, поведенчески прояви и др.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Пиша тези редове за вас, докато едно сгушено бебе спи в мен. Може би сте в очакване на своето новородено или вече тази среща се е случила и сте щастливи родители на едно прекрасно създание. С умиление и тревоги дните минават и бебето се променя и расте. За повечето от вас сигурно е ясно, че разговорът с децата ни започва още по време на бремеността. Докато стигнете до общуването, ще минете през първите седмици, месеци на напасването, за бебето - с шума, хората, светлината, за семейството - нуждите и режима на новия член. 

Поглеждайки назад и минавайки вече веднъж, осъзнаваме, че първият месец е изглеждал най-лесен – бебето спи и яде. Покрай всичко това обаче то започва да показва все повече от какво има нужда. Според психоаналитиците новороденото се чувства като едно малко витално облаче, което включва механизми за оцеляване - ,,рефлексите” , за да се адаптира в този нов шумен и светъл свят. 

До 6-месечна възраст то ще се намира в този адаптационен период. Тази малка топчица постепенно ще започне да открива тялото си, всичко наоколо, включително вас и вашия говор. 

Ще започне да вокализира и да общува по различни начини, докато дойдат думите. 

Идват колики, зъби, скокове, безсънние, понякога и безпричинен или безутешен плач. Покрай всичко това отговорността е наша да се погрижим за развитието на нашето дете. То не само ще спи и яде, то ще се развива двигателно и сетивно, ще започне да ни гука, а впоследствие и да говори. 

Какво представлява това ,,развитие“?

Развитието е бурно, много умения се застъпват и преплитат. Ако посетите терапевт по ранно детско развитие или по-късно логопед, ще се чудите най-вероятно защо започват да ви разпитват за всичко. ,,Какво общо имат раждането, бремеността, рефлексите, храненето, режимът и т.н. с говора на моето дете?” С една дума: ,,Всичко”. Представете си ги като парчета от пъзел. За видим цялата картина ,,дете-личност”, частите на този пъзел постепенно по важност и време се подреждат, едно без друго не могат. Ако липсва едно от тях, това ще бъде предпоставка за трудност в някоя област от психосоматичното развитие. Радвате се на всяко ново нещо, което умее вашето бебе, но винаги остава едно съмнение. Търсите информация, има море от нея, ще се съветвате по групи и форуми с други родители, близки роднини ще ви дават съвети всякакви. Едно не забравяйте: това е вашето дете и вие рано или късно ще усетите потребността му и съм сигурна, че ще намерите решение. 

За да чуете ,,мама, баба и тати”…

в мозъка на вашето дете ще се случва ,,бум на неврологично развитие”. Бебето ще опознава света чрез своите сетива, дайте му тази свобода, започнете след първия месец с масажи и пасивна гиманстика. Правете всичко плавно, редовно, постепенно като рутина, с малки стъпки. Предлагайте без да претоварвате със стимули. Покажете една играчка, като свикне с нея – друга. 

За първи път в прегръдките на мама - 10 трогващи снимки

Говорете много, още вътреутробно…

майчиният глас ще е вътрешният глас на детето щом то порасне. Родителската реч ще е неговато стъпало към неговата реч. 

По бреме на моята бременост…

аз пеех една и съща песен, след появата на сина ми, продължих, тя му беше позната и в едни безизходни за мен моменти се оказа нашият спасителен пояс. Когато запеех, той се успокояваше. Имено това е така наречената пренатална стимулация. Ако сте я пропуснали и сега не е късно да започнете създаването на по-дълбока връзка. Използвайте всеки удобен момент, докато сменяте пелена, разхождате се и детето е будно, за да му говорите. Ако то отмести поглед, може да е претоварено или друго да ангажира вниманието му. Плачът е начинът, по който бебетата ни уведомяват, че искат или имат нужда от нещо – повече гушкания или обратното – моля, без повече гушкания, гладни, недостатъчно гладни, твърде уморени, недостатъчно уморени, твърде студено, прекалено топло. 

А понякога бебетата плачат без видима причина

Плачът е единственият начин, чрез който вашето новородено да ви съобщи своите нужди. Бебето ви не плаче, за да ви дразни – няма такова нещо като палаво или инатливо. Не можете да разглезите бебето, реагирайки на неговия плач. До един период, разбира се. 

Божи, 8-годишен, се нуждае от помощта на добри хора

Как започва бебешкото говорене 

Вашето бебе поглъща огромно количество информация за думите и говоренето от раждането. Слушането и гледането как говорите помагат на вашето бебе да разбере основите на общуването. Първата стъпка е използването на зрителен контакт, за да общува с вас. Вашето бебе може да гледа в лицето ви и да наблюдава устата ви. То също слуша внимателно всяка дума и звук, които издавате. И докато бебето ви расте, то ще започне да издава повече звуци. Вашето бебе ще експериментира със звуци – кихане, кашляне, задъхване и писък, за да привлече вниманието ви. 

То също ще започне да се усмихва и да маха с ръце и крака наоколо. Ще започне да гука, да запаметява всяка мимика и емоция на вашето лице. Ще започне да открива гласа си и неговата сила, ще използва жестове от типа на посочване и махане за ,,чао‘‘. Вашето бебе схваща идеята за разговор и иска да ви разкаже всякакви интересни неща. 

Как да насърчим говоренето 

Запазете спокойствие и наблюдавайте езика на тялото на вашето бебе, реагирайте на него, то ще се чувства безопасно и сигурно. Това ви помага да изградите силна връзка с него. А силната връзка е жизненоважна за развитието на малчо. Всяко бебе развива своя собствена комбинация от знаци, за да ви каже какво иска. В крайна сметка ще разберете индивидуалните сигнали на детето и какво ви казват чувствата му. Когато бебетата са бдителни, те са по-заинтересовани от общуването. Когато вашето бебе покаже признаци на желание за общуване, можете да отговорите с ентусиазиран, топъл и окуражаващ тон. Използвайте много изражения на лицето и интонации, говорете за това, което сочи вашето бебе, хвалете бебето си, ако махне и след това махайте в отговор. Добре е да оставите време за негова реакция. Това учи вашето бебе на модела на разговор „сервирайте и върнете“. Ако бебето ви не се интересува от комуникация в момента, можете да опитате отново друг път. Оставете интереса и отговорите на вашето бебе да ви водят. Разкажете на детето си за нещата, които правите вкъщи, дори ако смятате, че са скучни – например: „татко почиства килима с прахосмукачка, за да се отърве от праха,“.

Вътреутробно развитие на плода - кога започва да чува бебето

Повтаряйте опитите на вашето бебе да каже думи, за да насърчите двупосочния разговор. Имитацията започва още с гукането, откликвайте на този начин на комуникация. Покажете интерес към бърборенето на вашето бебе, като го погледнете в очите и му дадете много усмивки. Отговаряйте и говорете за интересите на вашето бебе. Ако бебето каже „мама“, вие можете да му отговорите „мама“. Можете също така да повтаряте и надграждате думите на мъничето. Когато детето каже „влак“, вие отговаряте  - „Да, това е голям червен влак“. Друг пример: ако вашето бебе започне да си играе с влакче-играчка, можете да кажете „Тут, тут“. Четете и разказвайте истории с вашето дете. Споделяйте песни и детски стихчета. Хвалете усилията му да говори. Например, ако вашето бебе посочи куче и го назове, можете да кажете: „Браво, че посочи кучето!“. Много родители се чувстват малко глупаво да говорят на малко бебе, което не им отговаря. Колкото повече говорите с бебето си, толкова по-лесно става – и ще бъдете възнаградени с отговорите. 

Преди сън или когато е превъзбудено…

ви съветвам да забавите темпото, тогава не е добър момент за разговори. Основното нещо е да създадете любов, топло чувство между вас и вашето бебе. Можете да използвате прости, приятни взаимодействия и игра, за да насърчите говорните и езиковите умения. 

Признаците на раздразнение при бебетата

Те включват: заглеждане в далечината, резки движения, прозяване, суетене смучещи пръсти, загуба на интерес към хора или играчки. 

Е. Ципарова, логопед: За жалост, се наблюдава нарастваща тенденция - хранене на детето пред електронно устройство

Бебешки сигнали, които казват „Гладен съм“ 

Когато бебето ви е гладно, то може да издава смучещи звуци, ако е обърнато към гърдите ви. Търсете тези сигнали на всеки 1-2 часа при новородени или на всеки 3-4 часа при по-големи бебета. 

Бебешки знаци, които казват „Искам да играя“

По-малките следват рутина игра-ядене-сън. По-големите бебета обикновено следват рутина „хранене-игра-сън“. Знаците, че вашето бебе е готово да играе с вас, включват: очи широки и светли, зрителен контакт с вас, усмивки, плавни движения, ръцете се протягат към мама или тати.

Бебешки реплики, които казват „имам нужда от почивка“

Бебетата на 4 месеца може да не са винаги готови за дрямка след времето за игра. Понякога те просто искат промяна на темпото или дейността. И така, как изглеждат тези бебешки знаци? Ако вашето бебе иска почивка от това, което прави в момента, то може да: обърне главата си от вас да се гърчи или рита.

Когато бебето казва ,,Спи ми се!” 

Индивидуални са сигналите, които бебето ви подава, но често са празен поглед или липса на желание за игра. Според консултантите по сън прозяването и търкането на очите вече са късни сигнали. Моментът е много деликатен. 

Най-сладките бебета, които ще видите днес

Бебетата се развиват с различна скорост

Много установяват зрителен контакт и звучат рано, но други може да не започнат около 3 месеца. Ако вашето бебе не прави нещо на същата възраст като другите бебета, това не означава непременно, че трябва да се притеснявате. Също така си струва да запомните, че децата се различават по това доколко изразяват себе си. Бебетата с по-свободен характер може да са по-гласовити от тези, които са по-тихи и по-бавно се отпускат. Развитието също така на много умения може да се застъпят. Но понякога забавянето на важни стъпки от нормата може да бъде и знак да потърсите специалист по ранно детско развитие. С правилните стимули и насоки изоставането бързо би било преодолимо. Колкото по-рано за възрастта, толкова по-добре. 

Тънка е границата и със свръхстимулациите и родителските амбиции 

Ако искате да научите на нещо ново детето, нека то да е съобразено с възрастта му, да е в настроение за игра, а вие да се въоръжите с търпение и постоянство. Липсата на комуникационни умения може да бъде признак на по-сериозни нарушения в развитието, дори изоставяне в развитието, включително забавяне на езика, увреждане на слуха, интелектуално увреждане или аутизъм.