Два изключително тежки случая белязаха края на 2022 и началото на 2023 година в родилното отделение на МБАЛ "Света Анна – Варна“. Единият е от края на миналата година, а вторият – от преди няколко дни. Това съобщиха от лечебното заведение, предаде репортер на Агенция "Фокус". 

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

"И двете жени приехме с възможно най-тежката патология на бременността – placenta previa. Това е състояние, при което плацентата е разположена пред плода, а в тези случаи имахме влючително врастване в маточната стена“, разказа началникът на отделението д-р Милко Папазов.

"Състоянието налага при родоразрешението матката да бъде отстранена, което носи огромен риск от големи кръвозагуби, нарушено кръвоснабдяване, съпътствани с висок риск от леталитет“, признава специалистът.

"Благоприятният изход и в двата случая се дължи както на своевременно поставената точна диагноза, така и на добрата подготовка за посрещане на всички усложнения, които могат да възникнат при подобни пациентки“, коментира д-р Папазов.

В операционните и в двата случая, които се случват през броени дни, влизат висококвалифицирани екипи от акушер-гинеколози, хирурзи и реаниматори, ръководени от проф. Явор Корновски, както и оперционни сестри и акушерки. Медиците, благодарение на чийто труд, умения и всеотдайност две варненски жени се прибраха с живи и здрави бебета у дома, са д-р Милко Папазов, доц. Станислав Славчев, д-р Стоян Костов и анестезиолозите – д-р Фатме Чалъкова, д-р Радослав Николов и д-р Добромир Мичоров.

Копнеж за трета рожба и бременност след направено добро - бебе Александър, добре дошъл

След няколкочасови операции, едната от които – съпътствана с преливането на огромни количества кръв и кръвни продукти, осигурени своевременно от Центъра по траснфузионна хематология, и двете интервенции приключват успешно. Спасени са както родилките, така и техните бебета.

"Не допуснахме усложнения както в оперативния, така и в следоперативния период и успяхме да се преборим за живота на жените и на техните деца и те вече са си у дома“, коментира началикът на Родилно в МБАЛ "Света Анна – Варна“.

И за двете майки това не са първи бременности. И при двете предишните раждания са били с Цезарово сечение.

Как 52-годишна жена забременя и роди здраво бебе

"Истината е, че тези случаи зачестяват в световен мащаб. Това има пряка връзка както със зачестяването на ражданията с Цезарово сечение, така и с абортите“, обяснява д-р Папазов.

По официални данни средният процент раждания със секцио в България в момента е 55%. Има страни, в които той е почти 80 на сто. В МБАЛ "Света Анна – Варна“ процентът е 38.

Placenta previa може да бъде установена във втория триместър на бременността. При прецизно проследяване, родоразрешението се изтегля около месец преди термина, за да има благоприятен изход и за жената, и за бебето.

Родилното отделение на МБАЛ "Света Анна – Варна“ през миналата година беше единственото, което приемаше бременни с коронавирус, за които бяха създадени всички условия за изолация от останалите родилки.

Източник: https://www.varna24.bg/