Чудесата се случват на тези, които вярват и не се отказват. По пътя не е лесно. Обаче надежда има за всички, които се борят. Така наскоро живот на здраво бебенце дава жена, която е на 52 години, от Варна.

Процедурата е извършена във варненския център за асистирана репродукция на Аг-болницата във Варна от д-р Кателия Александров, като частично финансирането за нея се осъществява от Община Варна.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

Преди това пациентката има два неуспешни опита. Третият, успешен, е чрез замразен ембриотрансфер. А бебенцето е момче, родено в Аг-болницата.

Донорите са 2-3 пъти по-малко от нуждаещите се, каза за Радио Варна Валентина Иванова-координатор за Североизточна България на Фондация “Искам бебе”.

Отношения между мама и тати след появата на бебето

Условията при жените са да бъдат здрави, на възраст до 32-33 години и да имат едно родено дете.

„Точно ти можеш да помогнеш!“ е мотото на информационната кампания за даряване на яйцеклетки. Тя стартира преди дни и се осъществява с подкрепата на Община Варна.

Успеваемостта с донорски генетичен материал е по-голяма, когато донорите са българи, уточни Валентина Иванова.

Община Варна е една от първите общини, внедрили програмата за финансово подпомагане за лечение на семейства и лица, живеещи на семейни начала с репродуктивни проблеми.

На регионално ниво партньори на Община Варна са Фондация „Искам бебе” и  проф. Емил Ковачев от общинската АГ болница „Проф. д–р Д. Стаматов”. Смята се, че всяка шеста двойка или около 15 % от двойките имат трудности в зачеването.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

Стерилитетът може да бъде както от страна на жената, така и от страна на мъжа. Понякога проблеми има и при двамата партньори. Има и случай, в които той е с неизяснен произход.

Съгласно параметрите, кандидатите трябва да отговарят на следните критерии:

  • двойките във фактическо съжителство и семействата, следва да са български граждани и поне единия от кандидатите да притежава постоянен адрес на територията на община Варна през последните 2 години;
  • да нямат задължения към община Варна и данъчни задължения към държавата;
  • да са с непрекъснати здравноосигурителни права;
  • да не са поставени под запрещение или криминално проявени лица, да не са осъждани за умишлени престъпления от общ характер, независимо от последвала реабилитация;
  • да са семейства или двойки, живеещи на семейни начала.

Източник: https://bnr.bg/