Българката Боряна Водиченска е блокирана в Сърбия и не може да се прибере у нас, след като ражда преждевременно в западната ни съседка в началото на октомври миналата година.

yesИзчисли своята гестационна седмица и приблизителната дата на раждане на твоето бебе

Бащата на детето изчезва безследно няколко месеца по-рано, а паспорт на бебето може да бъде издаден само с писменото съгласие и на двамата родители.

В началото на октомври Водиченска пътува от Германия към България. Бременна е, а терминът е в началото на ноември. В Ниш обаче получава болки и лекари я съветват да остане в болница. На третия ден от престоя тя получава силни контракции и ражда детето.

yesОтношения между мама и тати след появата на бебето

Жената казва, че с бащата на детето, който официално е нейн съпруг, са били в добри отношения в Германия. Като сръбски гражданин обаче той е трябвало на всеки три месеца да се прибира в Сърбия. Преди 7-8 месеца той се прибира в родината си, но е закъснял с няколко дни. Обажда се на Боряна и казва, че вече има черен печат за Германия. След това се чуват, но рядко и накрая той изчезва.

"Единственото решение на целия проблем в момента е развод и да го лиши него от родителски права и тогава ще мога да направя паспорт на детето и да изляза от Сърбия, да се върна в България“, каза жената в интервю за bTV.

Димитър Цанев, генерален консул на България в Ниш, също коментира, че без дело няма как да се издаде документ на детето без подписа на единия родител. "Детето съответно е и сръбски граждани. Ако му бъде издаден сръбски паспорт, също може да пътува до България, но и тяхното законодателство не позволява тази хипотеза“, уточни консулът.

Източник и снимка: https://www.plovdiv24.bg/