,,Включването в менюто на мазна риба, орехи, ленено масло и умелото съчетание и редуване на двата вида хранителни добавки – от растителен произход (ленено масло) и от животински произход (дълбоководни риби), са задължителни за добро здраве при децата'', казва д-р Ваня Евтимова, д.м., имунология, хомеопатия.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Ползата от омега-мастните киселини е несъмнена, но трябва ли да ги даваме и на децата си? Науката отдавна е отговорила положително на този въпрос, като е доказала, че те:

- Проникват през плацентата и осигуряват пълноценно развитие на централната нервна система и изхранване на плода при бременност. Съдържащите се в рибеното и лененото масла омега-3 киселини ЕРА и DHA са незаменими за изграждането на клетъчната структура на нервите, мозъка и ретината на очите. Многобройни проучвания установяват оптималното развитие на мозъчните структури на бебетата от редовния прием на есенциални мастни киселини по време на бременността на майката, обяснява хомеопатката.

Да намалим безопасно теглото си след раждане - съвети от Проф.д-р Стефка Петрова

- Подкрепят имунната система при инфекции на горните дихателни пътища, отити, атопичен дерматит, астма. Увеличават устойчивостта към инфекциозни заболявания, което ги прави особено полезен продукт за приемане от подрастващи.

- Може дори да се говори за дългосрочно въздействие на есенциалните мастни киселини върху способността на учене на децата поради подпомагане развитието на концентрацията и трайно фокусиране на вниманието. Причината е подобряване на предаването на нервните импулси в централната нервна система, а това влияе благоприятно върху интелигентността на детето.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

- Установено е, че при деца, страдащи от ADHD (заболяване, свързано с хиперактивност и неспособност за съсредоточаване), аутизъм, депресия, дислексия и диспараксия, концентрацията на киселината DHA е значително по-ниска от нормалното. Внасянето ѝ в организма всекидневно с храната е добър терапевтичен подход и на практика драматично  подобрява поведението и състоянието на тези деца.

- Особено подходящи са омега-мастните киселини при деца с наднормено тегло, а такива са вече 20% от подрастващите в България, смята лекарката, защото създават чувство на ситост за много дълго време и действат върху психологичните процеси, пораждащи зависимости от храната. Друг доказан полезен ефект е активното им въздействие при изгаряне на излишните мазнини в организма, а оттам и поддържане на оптимално и здравословно тегло.

Певицата Преслава Мръвкова: 6 месеца след първото ни момиче решихме да опитаме за второ дете

- Подобряват жизнения тонус, дават енергия и увеличават издръжливостта на децата особено при активни занимания със спорт.

- Повишават устойчивостта на стрес и подобряват настроението.

- Продуктите, богати на омега-3 мастни киселини, защитават децата от захарен диабет тип I, особено тези с наследствена предразположеност към заболяването. Механизмът на защитното действие на омега-3 мастните киселини е неизвестен. Предполага се, че те въздействат върху ферментите, участващи в развитието на възпаление. А то се смята за пусков фактор за развитието на диабета от тип I.

Съвети за успешно зачеване и здрава бременност от Айдън Мустафов

Омега-3 мастни киселини пазят малките от диабет

Учените от University of Colorado са проучили ролята на диетата върху състоянието на здравето на децата, при които има висок риск от развитие на захарен диабет от тип I. Установено било, че децата, които редовно употребявали продукти, богати на омега-3 мастни киселини, 55% по-рядко заболявали от захарен диабет от I тип. И още един научен факт – оказало се, че децата, в чиито клетки имало голямо количество омега-3 мастни киселини, с 37% по-рядко заболявали от захарен диабет от тип I. При вече развит захарен диабет имат важна роля за профилактика на усложненията.

Текст: Драгомира Сиракова