Как да намалим безопасно теглото си след раждане? Проф.д-р Стефка Петрова, Национален център по обществено здраве и анализи, консултант по здравословно и диетично хранене към МБАЛ „Надежда“, ни дава отговор на този и други важни въпроси, свързани с темата.

Дайте си време

Дайте си 6 седмици, преди да започнете да правите усилия да отслабнете. Ако кърмите, почакайте, докато бебето ви стане поне на 2 месеца и секрецията на кърмата се нормализира.

Рядко медицинско явление - след инвитро трансфер на два ембриона, единият се разделил

Родилката губи средно 4,5 кг, свързани с теглото на бебето, отделянето на плацентата и амниотичната течност. През следващите седмици жената може да загуби още няколко килограма поради намаляване на количеството течности в организма, увеличени през бременността. След това остава да се намалят натрупаните мазнини. Жената трябва да е в състояние да възстанови теглото си за 6 месеца, най-много за 1 година от раждането.

Много важно е да не гладувате, да не спазвате драстични диети

Вие имате не малко стресови ситуации, свързани с грижите за бебето, и спазването на диети ще увеличи стреса и в резултат, вместо да намалите теглото си, може да го увеличите.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Независимо от целите, които сте си поставили за намаляване на теглото, не трябва да приемате по-малко от 1800 калории дневно.

За да намалите теглото си здравословно, избирайте храни, които са богати на белтък, витамини, минерали и полезни мазнини, но същевременно не съдържат много калории.

Те включват:

  • Пресни зеленчуци и плодове. Най-често те са с ниска енергийна стойност, но не трябва да се лишавате и от тези, които съдържат повече калории, но много ценни вещества, например авокадото.
  • Пълнозърнести храни – пшеница (особено лимец), кафяв ориз, овесени ядки, киноа, чия, амарант вместо хляб и тестени закуски от рафинирани брашна.
  • Кисело/прясно мляко с до 2% мазнини и млечни продукти с  мастно съдържание до 5% ( диетична извара, котидж сирене).
  • Бобови храни (боб, леща, нахут), предварително изкисвани за по-добра усвояемост на хранителните вещества.
  • Риба.
  • Постни меса, птиче месо без кожа.
  • Ядки.
  • Семена (ленено, сусамено).
  • Растителни масла – зехтин, ленено, ядково, слънчогледово

Тези храни трябва да се консумират в умерени количества, като се съобразява високата енергийна стойност на полезните, но калорични храни като ядки, семена и масла. Затова е най-добре да се потърси помощ от квалифициран диетолог.

Ако кърмите, трябва да намалявате теглото си по-бавно

Бързото отслабване може да предизвика по-малко образуване на кърма. Кърменето е свързано с изразходване на енергия за образуване на мляко и енергийните потребности са около 500 калории дневно повече през първите 4–6 месеца, когато бебето се храни само с мляко, в сравнение с периода преди бременността.

Психолог съветва: Не давайте детето на ясла/градина преди 3-годишна възраст

Някои майки обаче не могат да регулират добре храненето си и приемат много повече от необходимата им храна. Затова често кърменето, вместо с намаляване на теглото, се свързва със задържане, даже с увеличаването му.

Ежедневното включване на подходящи физически упражнения и осигуряването на достатъчно сън увеличават ефективността на диетата.