Когато мечтата за дете се превърне в борба и пътят до желаната рожба се окаже по-дълъг от очакваното, на моменти е възможно да загубиш вяра, но ако съумееш да съхраниш надеждата, рано или късно ще получиш мечтания дар. Милена и Александър опитват да имат дете повече от 3 години, оказва се, че проблем има както при майката, така и при бащата. Рухват, но все пак не губят нито за миг надеждата и ето, че днес в ръцете си държат не едно, а три новородени.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Тризнаци се родиха в пловдивската болница „Селена“ след като родителите им години наред се борили неуспешно за собствена рожба.

Броят на бебетата в утробата изненадал не само семейството, но и лекарите. Причината – при ембриотрансфера, били имплантирани два ембриона, а ехографският преглед за потвърждаване на бременността установил наличието на три бебета. „Това е много рядко срещано разделяне на ембриона, което се наблюдава както в природата, така и при асистираната репродукция“, коментира репродуктивният специалист д-р Даниел Ставрев. Почти месец продължиха денонощните грижи за тризнаците Атанас, Павел и Даниела в интензивния неонатологичен сектор на болницата. 

Повече от три години неуспешни опити за зачеване накарали младите родители да потърсят помощта на д-р Даниел Ставрев. Прегледът установил репродуктивни проблеми и при майката Милена, и при бащата Александър. Незабавно започнала подготовка за инвитро процедура, която резултирала в имплантирането на два ембриона. Екипът на болницата постигнал успешна бременност още при първия опит. Двете чертички дошли за младото семейство ден преди Рождество Христово. А потвърждението в лекарския кабинет – в първите дни на новата година.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

Именно там дошла и голямата изненада както за семейството, така и за д-р Ставрев. Въпреки че били трансплантирани два ембриона, ехографският преглед показал три прекрасно развиващи се нови живота. В 12-та гестационна седмица дошъл въпросът дали бебетата ще останат три. На този етап д-р Ставрев подробно запознал семейството с рисковете, които крие такава бременност. Практиката е да се редуцира броят на бебетата, за да се намали шанса за неблагоприятен изход от бременността. Добрите резултати от прегледа по фетална морфология в болница „Селена“ обаче затвърдили решението на майката, че ще поеме риска и ще износи трите бебенца.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

Тризнаците се родиха в екипа на д-р Даниел Ставрев и проф. Благовест Пехливанов. Въпреки ранната им поява, в едва 32 гестационна седмица, и трите бебета се родили със задоволително тегло от по около 1500 грама. Четири седмици продължило денонощното наблюдение на недоносените новородени от неонатолозите в интензивния сектор на болница „Селена“. Състоянието им е стабилизирано напълно и бебетата вече са при семейството си вкъщи.