Тя е млада, креативна, усмихната, любопитна и вече със сериозни постижения зад гърба си. Две от най-големите сред тях са децата ѝ. Срещаме ви с Кристиана Чешмеджиева – жената-чудо (нарекохме я така с чиста съвест, ще разберете защо), която създаде първия в България AI наръчник за учители. Попитахме я как на тези крехки рамене носи такива огромни мечти, победи и мотивацията да бъде част от метаморфозата в българското образование. Ето какво ни сподели…

Честно казано, понякога и аз си задавам този въпрос. Истината е, че следвам целите, които съм си задала и въпреки трудностите – не се отказвам. Много е важно да имаме изградени ежедневни навици в отглеждането на децата и винаги да сме готови за извънредни ситуации – някой се разболял, ударил, има шарка, сърдит е, защото не е получил нещо, не е спал, защото му е било горещо… Изобщо – да си родител си е голямо нещо. За мен образът на майката е войн.

Колко важна е подкрепата на партньора?

Подкрепата на партньора е от съществено значение за успеха на една жена. Моят съпруг винаги е бил до мен и ме е стимулирал да продължавам да бъда борбена и да не се отказвам в преследването на мечтите си. Той е човекът, който по цели нощи чете и следи какво се случва в моя сектор, помага ми, гледа дечицата ни, когато се налага да пътувам по работа, помага в ежедневните задължения изключително много.

Въпреки всекидневните трудности и битовизми, успяваме да изравним везните и да работим заедно като добре смазана машина, в която ръка за ръка градим заедно нашето бъдеще и това на децата ни.

Как започна твоя професионален път – не си поела по пътя на своите родители, те са лекари, защо?

Дълго време мечтаех и се подготвях да стана лекар, но от друга страна съм много креативна личност и човек на изкуството, а и темпераментът ми е такъв, който би подхождал идеално на човек от маркетинг средите – изключително общителна, екстровертна, иновативна, емоционална и отворена към света личност. Завърших търговска гимназия и винаги са ми харесвали икономическите дисциплини, та декември 2013 г. спечелих поредното състезание в тази насока и си казах, че с това ще се занимавам.

Певицата Преслава Мръвкова: 6 месеца след първото ни момиче решихме да опитаме за второ дете

И до ден днешен - освен учителството, работя и като експерт маркетинг и специалист по дигитален маркетинг и никога няма да ,,затворя вратата‘‘ тук. Станах учител, защото има какво да дам от себе си на бъдещото поколение на България и искам да променя нещата в по-добра насока – да оставя траен отпечатък след себе си в обществото - и се надявам да успея. Учителската професия и работата ми в СУ ,,Николай Катранов‘‘,Свищов, е едно от най-хубавите неща, които можеха да ми се случат в кариерния път.

 Образованието на бъдещето – има ли образ?

Не мога да кажа с точност как би изглеждало образованието на бъдещето, но ми се иска то да изгражда личности, на които им пука. Хора, които знаят защо са родени и които искат да живеят в общество с ценности.

Как се роди идеята за създаването на първия AI наръчник за учители?

Покрай съпруга ми, който е учител вече 10 години, а и когато аз започнах работа, виждах колко е трудна учителската професия – изготвяне на планове, проверка на домашни работи, подготвяне на уроци, контролни, консултации, комуникация с родители, административни задължения, обучения и още много други неща.

Е. Ципарова, логопед: За жалост, се наблюдава нарастваща тенденция - хранене на детето пред електронно устройство

Доста малко хора си дават сметка реално какво представлява учителската професия и колко време отнема цялостната подготовка за следващия ден.

Освен това, става все по-трудно ангажирането на вниманието на учениците в класната стая. Всяка година стотици млади учители напускат образователната система още през първата си година - поради тези трудности и липсата на адекватна подкрепа.

За агресията в детска възраст

Ето тук идва помощта на технологиите и изкуствения интелект. Забелязах, че и доста учители се опитват да го използват, но все още не знаят как. Също установих и че повече от 95 % от учениците го използват (и то очаквано), но, за съжаление, по грешен начин и носещ след себе си лоши последствия. Поради тези причини реших да създам първия наръчник за изкуствен интелект, специално предназначен за учителите в България.

Как би описала образованието в България…

Смятам, че образованието в България трябва да премине през една голяма ,,метаморфоза‘‘. Като започнем от учебниците, програмите, начина на имплементиране на нови знания, липсата на изучаването и придобиването на социално-емоционални умения, здравна култура и навици на активност, медийна и финансова грамотност, вътрешна мотивация за учене, умението да култивираш информацията и познанията да бъдат дълготрайни…

За възпитанието на малките са важни родителите - след това учителите и обществото

 Много е комплексно. Факт е, че правим ,,фасадата‘‘ да изглежда добре, а същността и концепцията на продуктивното образование са някъде там, на заден план. Има много кадърни учители и неправителствени организации, които също като мен се опитват да подобрят нещата. Има изключително умни деца и много младежи, които искат да се развиват, но те не трябва да са изключения.  Всичко зависи от мен, от теб, от всички нас. Бъдещето на децата ни е в нашите ръце и ние сме тези, които трябва да променим нещата, а не да чакаме да се появи някой, който да ни спаси и да промени страната към по-добро.

И няма да забравя думите на една моя учителка, когато бях в 10-ти клас: ,,Не сте виновни вие, виновни сме ние – големите хора.‘‘ Тази мисъл си я повтарям и сега, когато съм учител. Тя ме мотивира да не се отказвам и един ден да бъда пример за моите деца – да не съм от онези, ,,виновните‘‘.

Някои от твоите постижения са  наградата за най-добър млад дигитален маркетолог в България, награда в годишния конкурс ,,Сайт на годината" в категория "Блог", носител си и на специална награда за принос на жените в IT сектора. Какво стои зад тези успехи?

Успехите стават реалност след безсънни нощи и много положен труд. Като цяло съм човек, който не се отказва. Такъв ми е характерът – когато си наумя нещо, нищо не може да ме спре и да ме откаже. Случвало ми се е да не получа това, което желая, поради фактори, на които не мога да повлияя и това ме е сривало, но въпреки всичко – не се отказвам и продължавам напред. Смятам, че в даден момент онова, което ни принадлежи, го получаваме, стига да не се отказваме и да се борим за него.

Харесва ни концепцията на ,,Няма драма‘‘ mash up блогЪТ – свежо, различно, с чувство за хумор, близко до хиляди майки. На какъв етап е в момента този проект?

Този блог е едно от нещата, които ме спасиха психологически и емоционално в периода след раждането и отглеждането на второто ми дете. Като всяка майка, предполагам, аз също имах тежки моменти покрай това ще успея ли да се справя в отглеждането, как ще съчетая учението с майчинството, дали ще успея да бъда добра във всичко… Нямах търпение да пиша и да споделям ежедневието си и благодарение на историите, които разказвах, и емоциите, които споделях в редовете, намерих стотици майки, припознали се в статиите. Надявам се в някакъв момент да ми остане време и отново да съживя този блог, защото има истинска стойност в него и е мястото, в което споделям хубавите моменти от това да си родител.

Майки, не сте сами, има много като вас. Знам, че ви е трудно, но хубавото тепърва предстои. Бъдете себе си и се борете. Не забравяйте, че вече имате най-голяма отговорност – да създадете ,,човек‘‘. Дерзайте!

Въпреки това, страницата е активна и всеки родител може да се вдъхнови и да прочете забавни случки, в които НЯМА ДРАМА. Препоръчвам на всички майки, да си намерят своето ,,нещо‘‘, което да им дава мотивация и сила по време на майчинството.

А сега накъде - какво ново, какво следва и за какво мечтаеш...

Всъщност при мен всеки ден се случват нови неща. Подхванала съм един проект, които е с огромна добавена стойност в образователната система и се надявам догодина да излезе на бял свят и да успея да допринеса и да подобря поне с малко образователната система и някои от най-големите проблеми в нашето време сред децата – медийната грамотност и емоционалната интелигентност.

Снимки: личен архив