Вродените неврологични и хормонални взаимодействия между новороденото и майката са сред най-силните в природата. След раждането хормоналната система и мозъчните синапси на бебето започват да се координират и изграждат в зависимост от моментните взаимоотношения и жизнена необходимост. Ненужните мозъчни рецептори и невронни пътища постепенно се ликвидират, докато тези, които са подходящи за дадена среда, се увеличават – стресът при бебетата например, системно оставяни да плачат дълго време, може да доведе до промяна в гените, контролиращи имунната система. Ето защо е толкова важно майката и бебето да останат заедно след раждането.

enlightenedНАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

9 месеца трепетно очакване, страхове и планове за раждането на новия живот. Може би един от най-вълнуващите моменти в живота на новата майка ще остане мигът, когато за първи път ще прегърне своето бебе. В първите часове след раждането и майката, и бебето започват дълъг път на трансформация и адаптация: организмът на бебето трябва да се настрои към самостоятелен живот и оцеляване, а майката е подложена не само на следродилните физиологични процеси, но и на емоционалните промени, настъпващи след раждането. Тези първи дни са ключови не само за установяването на здрава връзка между майката и бебето и за регулирането на хормоналните промени в организма на майката, но и за изграждането на една компетентна и уверена майка, готова да поеме грижите за своето бебе.

Предимства за бебето

Бебето има нужда от близостта на майчиното тяло не само за да поддържа своята собствена телесна температура, но и за да стимулира производството на кърма. Фактът, че кърменето е от огромно значение за здравето на бебето, е неоспорим, малко известен обаче е фактът, че по време на кърмене се отделят 19 различни стомашно-чревни хормона, включително инсулин, cholecystokinin и гастрин. Пет от тези хормони стимулират растежа на чревните въси у новороденото и като резултат с всяко хранене се увеличава чревната площ за усвояване на хранителните вещества. Точно затова през първите 3–4 дни бебето ще търси почти постоянен контакт с майка си. Прекият контакт с кожата на майката осигурява така необходимата за новороденото сигурност, намалява стреса и спомага за успешното първо кърмене и регулиране на кръвната захар, особено през първите 48 часа след раждането. От огромно значение е бебето да има достъп до майката, когато то има нужда, така то има възможност да изгради рефлексите, необходими за „разговорите” с мама в следващите месеци. Бебетата, които след раждане остават на грижите на майките си, са много по-спокойни, спят повече и плачат по-малко просто защото нуждите им се задоволяват веднага и страхът от изоставяне не съществува.

enlightenedДа заминеш бременна на море в Турция и да се върнеш с бебе в ръце

Различни изследвания доказват, че рисковете от неонатологична жълтеница или загуба на тегло (в първите дни след раждането) са много по-малки при бебетата, които са в постоянен контакт с майката, отколкото при бебетата, обгрижвани в детски отделения. Макар отдавна да е известно, че новороденото получава окситоцин чрез кърмата, в допълнение на този, произведен от неговия организъм, вече е доказано, че дори и при изкуствено хранените бебета количеството на този хормон е по-голямо, ако бебето е хранено от майката, отколкото когато е хранено от акушерката.

Съвсем не маловажен е и фактът, че „колонизирани” с бактерии от майчиното тяло, бебетата се справят много по-добре с нестерилната извън болнична среда, отколкото тези, обгрижвани в стерилни детски отделения.

Предимства за майката

Необходимостта от постоянен контакт с бебето е също толкова важна и за майката. Връзката майка-бебе започва да се изгражда още преди раждането, но първите няколко дни след раж дането са решаващи за усвояването на новите инстинкти, усещания и реакции.

Често се спори дали и как майката може да си почине, ако бебето е постоянно при нея? Всъщност колкото повече контакт има майката с бебето, толкова повече се увеличава производството на окситоцин, а впоследствие и на ендорфини. Тези хормони помагат майката да се чувства спокойна, повишават температурата на тялото, осигуряват така необходимите моменти на „отпуснатост и лек сън” и ускоряват възстановителните процеси след раждането. Окситоцинът, известен още като хормона на любовта, е в основата на изграждането на обвързаност не само между майката и бебето, но и между бебето и родителите. Повишен от високите нива на естрогена по време на бременността, броят на окситоцин рецепторите в мозъка на бъдещата майка се умножава драстично към края на 9-те месеца. Това я прави силно чувствителна към наличието на окситоцин, което от своя страна изгражда и насърчава майчиния инстинкт и поведение веднага след раждането. От друга страна, майките, които по една или друга причина са били разделени от бебетата си, са много по-нервни и неспокойни, което от своя страна води до повишаване на адреналина и потиснатостта. Следродилна депресия се наблюдава много по-често при майки, разделени от своите бебета, отколкото при майки, поели грижите за мъниците си още от първия ден. Не трябва да се забравя, че връзката майка-новородено веднага рефлектира и върху връзката баща-новородено. Изследвания доказват, че при бащи, прекарващи значително време с новороденото, окситоцинът и вазопресинът са в значително завишени количества. И двата хормона насърчават активирането на мозъка на бащата към бащино поведение, намаляват стреса и агресивността и спомагат за по-лесната адаптация към ролята на родител.

enlightenedХимиотерапия, бременност и бебе Бориса - история за надеждата и победата

Редица изследвания за Световната здравна организация доказват, че здравата връзка майка-бебе осигурява не само сигурни защитни механизми срещу редица заболявания, стимулира имунитета, но и има голямо значение за повишаването на коефициента на интелигентност на бъдещото дете. Прегръдките, целувките и контактът с майчиното тяло са не просто механичен акт, те провокират сложни физиологични процеси, които впоследствие оформят не само съзнанието и нервната система, но и цялостното ни поведение. от първия миг 

Една от големите инициативи на UNICEF се фокусира именно върху това – майката и бебето да останат заедно още от момента на раждането, напомняйки, че майчините инстинкти трябва не само да се пазят, но и да се подкрепят.