За здравословното меню у дома, за правилния начин на хранене, свежата, питателна храна и хранителните навици си говорим в специалната ни рубрика с шеф-готвач Силвена Роу. Във втория епизод на фокус поставихме бременността. Как да тя да бъде лека, щастлива и хармонична и какво влияение има храната за спокойно протичащите 9 месеца? Вече знаем всичко. 

Гурме бебе с шеф Силвена Роу. Малкото дете и вкусът към добрата храна

Да си бременна и да носиш новия живот в себе си е голяма радост, но и огромен ангажимент и отговорност. Именно от майката зависи да даде най-доброто на своето бебе, още докато то е в утробата. Храната несъмнено заема ключова роля, важно е да внимаваме с какво храним тялото си.

ОСНОВИ СЪВЕТИ ЗА ЗДРАВА БРЕМЕННОСТ

  • Приемайте пренатални витамини.
  • Изключете изцяло цигарите и алкохола.
  • Защитете се от листерия.

enlightenedИзбягвайте непастьоризирано мляко, меки сирена, сурово месо, пушени и неварени морски дарове, хайвер, зеленчуци и плодове, които не са добре измити. 

  • Пийте много вода.
  • Яжте много плодове, зеленчуци и боб. 
  • Спортувайте редовно.

Шеф-готвач Силвена Роу ни напомни и нещо изключително важно, което често забравяме и пренебрегваме: Сънят е безплатен лукс. Спете по минимум 8 часа!

ПОСЛЕДЕН ТРИМЕСТЪР - ПРИМЕРНО МЕНЮ

Бебето расте, коремът на мама тежи, повяват се редица проблеми. Важно е храненето да е много леко, здравословната закуска, сътворена от несладки продукти, е много, много подходяща. Макар и малката сладост повишава кръвната захар. 

Хапвайте авокадо, рукола, спанак, яйце. Отделете по-голям процент в чинията си на растителната основа. През деня - малка порция качествен протеин: хубаво изпечена риба, парче пиле или друго месо, много зеленчук, фибри. Ако искате да включите плодове, нека е в ранната част на деня. Избирайте горски плодве: сини боровинки, ягоди, малини, може също да добавите портокал и банан. 

Силвена Роу със съвети за захранването на децата

Говорихме си още за гъбични инфекции, пробиотични храни, анемия и още и още. 

ГЛЕДАЙТЕ ЦЕЛИЯ НИ РАЗГОВОР СЪС СИЛВЕНА РОУ ТУК:

yesКНИГАТА ГУРМЕ БЕБЕ. МОЯТА КУХНЯ МОЖЕ ДА ЗАКУПИТЕ ТУК: https://www.booktrading.bg/gurme-bebe