Приятели, както добре знаете ,,9 месеца‘‘ и шеф-готвач Силвена Роу започнаха специален проект, посветен на всички майки и татковци, които желаят да осигурят на децата си разнообразно и здравословно меню у дома. Минирубрика за храненето, хранителните навици вкъщи и избора на свежа, питателна храна - полезно, интересно и с фокус върху здравето.

Вдъхновението...

Книгата на Силвена Роу  - „Моята кухня. Гурме бебе“. Там шеф Роу предлага най-доброто от своя над 36-годишен опит в хранително-вкусовата промишленост като шеф-готвач, разработчик на храни за големи хранителни вериги и като баба на нейната първа внучка Изелла. Рецептите в книгата не са само за бебета или малки дечица, а за цялото семейство. Именно тази линия следваме и в общата ни рубриката.

В уеб предаването Училище за родители вече разгледахме част от темите. Началото поставихме с вкусът към добрата храна. Научихме защо той е важен и разбрахме как да го възпитаме в детето още в най-ранна възраст

БЯЛАТА ЗАХАР

"Истината е, че бялата захар е нулева като калории, нулева като нутриент, бялата захар няма никаква полза, няма никакъв ефект полезен върху нищо, върху никого от нас." Според шеф Роу,  родителите трябва да се стремят колкото се може повече време да предпазят детето си от представянето на бялата захар.

Силвена Роу със съвети за захранването на децата

enlightenedСъвет към майките - когато приготвяте сладкиш у дома, използвайте вместо 500 грама захар - 350, например. В малки количества, захарата е допустима.

Най-важното нещо при захранване чудесния, здравословния вкус при едно бебче е кърмата. Затова - важно е самите майки да НЕ КОНСУМИРАТ захар. 

ЛИЧНИЯТ ПРИМЕР 

За хранителната култура и хигиена на нашето дете ключова роля има личният пример, който ние, родителите, даваме. Важно е как сядаме на масата. И нека не забравяме, че бащата също трябва да е толкова съпричастен, колкото е и майката. Каквото ние ядем, това трябва да яде и детето.

enlightenedСъвет към майките - Позволете на детето да се храни само, дори и това да е с ръка. Така то усеща текстурите и ще консумира храната с всичките си сетива.

За правилния вкус към добрата храна най-важни са първите 5 годинки. 

Бебешкото меню - традициите или лекарските препоръки да изберем?

СОЛ И ОЛИО 

Олио не пипайте! Използвайте само висококачествен зехтин. Избирайте чисти, здравословни мазнини, авокодо, ядки, маслини. "Мазнината храни мозъкът на детето."

Още съвети, ценни насоки и ключови подходи за възпитаването на вкуса към добрата храна, ще откриете в епизода тук:

yesКнигата на Силвена Роу можете да закупите от тук: https://www.booktrading.bg/gurme-bebe