Покрай ковид позабравихме за грипа, но тази година се очаква сериозна грипна вълна. Причината е дългата изолация при ковид пандемията, имунната ни система не се е срещала с много вируси и е загубила „тренировка“. Грипът засяга всички, но най-уязвими са малките деца. Тяхната имунна система е незряла, за разлика от тази на възрастните, детската никога не се е срещала с грипен вирус и трудно се справя с вирусите.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:


 

Как да помогнем малкото дете?

Грипът се предава по въздушно-капков път и бебето лесно се заразява от болни хора в семейството. Опасни разпространители са децата, посещаващи детски градини и ясли. Затова е разумно в грипна епидемия да се спрат по-големите братя и сестри от детска градина, за да опазят себе си и бебето. Срещите с други бебета са безобидни, особено на открито, от количката не могат да разпространяват зарази. Болните хора около бебето трябва веднага да се изолират в отделно помещение.

Какво да очакваме след ваксинация

Намалете събиранията с други хора в период на грипна епидемия. Инфекцията се предава 1-2 дни преди първите признаци на болестта, видимо здрав човек вече може да заразява околните. А контактите с болни хора е строго забранен, когато в семейството има бебе.

Излизайте с бебето на разходка на открито, в никакъв случай в затворени помещения, каквито са моловете например. Там гъмжи от много хора и съответно вируси, бактерии и каквото се сетите.

Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Отглеждайте бебето при оптимална температура. Ако в стаята му е много топло въздухът става сух, уврежда лигавиците и вирусите лесно атакуват. enlightenedЗдравословната температура на въздуха е 22-23 градуса през деня и 19 през нощта.

Детето има висока температура? Запазете спокойствие

Мийте често ръцете си. Вирусите са издръжливи, те се настаняват върху различни предмети, оттам върху ръцете. Чрез тях ги пренасяме чрез докосване в устата, очите, носа. Мийте често и ръцете на бебето, те са постоянно в устата му.

Не спирайте да кърмите точно в този период. Освен оптимален състав на хранителните вещества, чрез кърмата бебето получава и готови антитела.

Най-сигурната защита е имунизацията против грип. Тя се прави в късна есен преди пика на грипа. Децата под 6-месечна възраст не могат да се имунизират, но ако околните имат ваксина, ще предпазят от разболяване себе си и малкото бебе.

noВсезнаещи майки от форумите ще ви препоръчат имуностимулатори, но за бебета те не са подходящи. Истината е, че все още имунната система не е разгадана напълно и в кърмаческа възраст тези средства може да са дори опасни.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Диагнозата грип общо взето всеки сам може да си я постави – внезапно начало с висока темпертура, треска, болки по цялото тяло, силна отпадналост, все едно, че валяк е минал. Антибиотиците не му действат, има само два специфични противовирусни препарата, единият е под формата на сироп за малките и таблетки, другият се инхалира. Възрастните могат да се справят и с консултация с лекаря си по телефона, но за бебето прегледът е задължителен! Има домашни тестове за грип по аптеките, тест може да се направи и в почти всички лаборатории. Вярната диагноза е важна за навременно започване на лечението с противовирусни препарати. Антибиотиците не вършат работа, те се прилагат само при бактериални инфекции.