Националните традиции понякога се оказват по-силни от най-актуалните препоръки за детското хранене на световни педиатрични асоциации. Повечето от тези практики напълно противоречат на позицията на експертите...

След прохождането си децата на африканското племе масаи всеки ден в продължение на седмици получават от своите родители по чаша мас „за сила“.

Освен че са шампиони по кърмене в Европа, майките от скандинавските страни не се притесняват да дават риба на бебето си още преди 6-ия месец. Рибата е традиционна храна за този географски район на света. Майките не се съобразяват с препоръката на много педиатри тази храна да се въведе в детското меню от 9-ия месец поради риск от алергизиране.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Още през първите си дни на белия свят много бебета в Пакистан, Тунис и Обединените арабски емирства получават подсладен чай или вода със захар.

Някои индийски семейства дават като първа храна на бебето си вместо кърма смес от мед, пречистено краве масло, плодов сок и... златен прашец.

В Малайзия още в първите седмици след раждането си бебетата получават каша от сварени банани или от подсладен ориз, тъй като майчиното мляко не се приема за достатъчно засищаща храна.

  • Пълничките бебета стават дебели възрастни?

Пълничките момичета са по-застрашени от развитие на сърдечно-съдови заболявания и диабет в по-късна възраст, съобщават учени от университета в Западна Австралия. През последното десетилетие се наблюдава увеличeна честота на майчиното затлъстяване и на гестационния диабет, което води до раждане на все повече едри бебета. Високото тегло на новородените обаче, също както и прекалено ниското, крие редица рискове от бъдещи проблеми със здравето.

ХРАНЕНЕТО Е ВАЖНО 

Изследването е обхванало 1053 момичета и 1100 момчета от раждането им до навършване на 17-годишна възраст. Ежегодно са измервани индексът на телесната маса, кръвното налягане и нивото на холестерола на всеки от участниците.

Резултатите са показали, че момичетата, които още в бебешка възраст са били с наднормено тегло, са 4 пъти по-предразположени към метаболитни нарушения. Девойките, родени с високо тегло, имат по-голяма обиколка на талията и по-висок индекс на телесна маса на 17-годишна възраст в сравнение с връстниците си, родени с тегло до 3.5 кг. Високите нива на холестерола и на кръвното на лягане са сред основните рискови фактори за развитие на диабет и сърдечно-съдови заболявания, предупреждават авторите на проучването. Зависимост между теглото през първите месеци от живота и повишената опасност от метаболитни нарушения в бъдеще обаче не се наблюдава при момчетатa.