Няма по-тъжна картинка от болно дете. А вероятността това да се случи през този сезон е голяма, изолирани са около 200 вируса, които тормозят малки и големи. Децата, посещаващи детски градини и ясли, са особено уязвими, там инфекциите се предават лесно, а имунната им система е неукрепнала. Много вирусни инфекции протичат леко, малко хрема, ниска температура, покашляне и след 4-5 дни оздравяване.

yes Грешки, които родителите допускат, когато детето е болно

Други протичат много драматично, с тежко общо състояние на детето и дълго време. В момента такъв е коксаки вирусът. Той е от семейството на ентеровирусите, които са обичайните заподозрени за неприятности при малките.

yes Приучаване към гърне, самостоятелно спане - как и кога

Заразни са болните хора, но и здравите заразоносители, предимно деца. Болестта се предава по въздушно капков път от слюнката на болния и чрез изпражненията (болест на мръсните ръце). Малките деца боледуват най-често, те обичат да пипат и да слагат всичко в устата си. Вирусът е доста устойчив, запазва се до две седмици върху играчките и други предмети.

yes Как да изберем педиатър на детето

Заболяването започва внезапно, с висока температура, която може да достигне и 40 градуса, силна отпадналост, болки в гърлото и мускулите. В следващите дни се появяват мехурчета (афти) по фаринкса, небцето, лигавицата на устата и езика. Те са болезнени, детето трудно преглъща и отказва да се храни. Към третия ден се появява и типичния обрив по дланите на ръцете и ходилата, червени пъпчици или мехурчета, които са болезнени и дори затрудняват ходенето. Обривът може да се разпространи и по ръцете и краката.

yes Често боледуващото дете - как да се справим

Въпреки тежкото състояние антибиотици не се прилагат, защото не действат на вирусни инфекции. Важен елемент в лечението са течностите, от високата температура децата лесно се обезводняват. За облекчение на състоянието се предлагат спрейове за пръскане на устната лигавица и гърлото, които имат болкоуспокоително и противовъзпалително действие. 

yes Училище за родители – закаляване на бебето с д-р Андреева

Освен лекарствата против високата температура /те повлияват и болката/ се прилагат и противовирусни препарати, особено ако детето има съпътстващи хронични заболявания и отслабен имунитет. Използвайте естествените антиоксиданти в плодовете, най-полезни са малините и боровинките.

yes Ограбва ли яслата част от потенциала на детето

Обривът обикновено не е много сърбящ, но децата често го разчесват и кожата може да се инфектира. Тогава се налага третиране на засегнатите участъци с подходящ препарат предписан от лекаря. Болестта е доста неприятна, но обикновено преминава без усложнения за 3-10 дни. В редки случаи се наблюдават пневмонии, менингит.

Профилактиката е само една –добра хигиена! Редовно измивайте ръцете на детето, основно се заразява чрез тях.  Обилното измиване със сапун и топла вода е добрият вариант, а когато сте навън използвайте мокри кърпички, съдържащи хлорхексидин. 

Почиствайте редовно играчките на детето, особено когато и други деца ги пипат.

yes За необходимите грижи, за атопичния дерматит, за влиянието на слънцето и още по темата, разговаряме с д-р Павлина Андреева, педиатър

Басейните крият рискове за малките деца, микроорганизмите се развиват най-бързо при влага и топлина. Избягвайте контакт с болни деца, обличайте малките адекватно, прекомерното охлаждане /настинката/ и изпотяването са еднакво вредни.