Д-р Станислав Йорданов, главен асистент в Първо УНГ отделение по онкологични заболявания на глава и шия, УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“, даде изключително ценни съвети на родителите, чиито малки деца често страдат от възпаления на ушите, на гърлото, проблемни зъби и други подобни проблеми.

Как да разберем дали детето има възпаление на ушите?

Много зависи от възрастта на детето. Най-често малките деца са неспокойни, будят се със силен плач, пипат болното ухо, въртят си главичката към страната на болката. По-големите деца си казват сами. Друг белег може да е високата температура, но тя е много неспецифична. Често дори гнойният отит може да протича без температура. Силата на болката също е различна – от силна и нетърпима, протичаща на пристъпи, до тъпа под формата на тежест и дискомфорт. Натискането на ушенцето на детето е много неспецифично и на този белег при малките деца не може да се разчита. При по-големите усилването на болката при натиск и издърпване на ухото говори за възпаление на външното ухо. Ако това не променя интензитета, вероятно се касае за възпаление на средното ухо. Тревожни симптоми са отокът зад ухото и клепването на ушната мида. Те може да са белег понякога за настъпващо усложнение и задължително изискват преглед при специалист. Искам дебело да подчертая, че болката в ухото може да се дължи и на проблеми извън самото ухо. Възпаленото гърло, възпалените шийни лимфни възли, проблемните зъби и други състояния могат да протичат с подобни оплаквания. Сигурен белег е изтичането на гноен секрет от ухото, но той невинаги е наличен. Коя е причината, може да каже вашият лекар.

Възпаления на ушите

Възпаленията на ушите могат да са различни видове. Правилото при преглед е първо да се преглежда здравото ухо, тъй като при възпалено външно ухо пипането с фунийка или клечка за уши първо в него, а после и в здравото може да пренесе инфекцията. В този случай обаче контактът с болното дете не е заразен. При средните отити най-често причината е хрема, която се разпространява по въздушно-капков път. В този случай заразна е хремата, а не отитът. Ако детето не е с течащ нос, няма проблем да контактува с други деца. Хроничните средни отити не са заразни.

Преглед при специалист

Прегледът на ушите на малкото дете може да бъде предизвикателство. Някои малчугани са страхливи и се борят интензивно. Това значително затруднява нещата и увеличава шанса за неприятни усещания. Качественият и професионално извършен преглед протича с аспирация и почистване на ухото при необходимост. Това е свързано с ползване на аспиратор, който издава силен шум, плашещ някои от децата. Опитният специалист знае как да борави с инструмент в ухото, така че да не нарани детето и да не му причинява болка. Въпреки това някои деца се съпротивляват интензивно. Всичко е много индивидуално и зависи от лекаря, родителите и детето. Общо взето, самият преглед не е болезнен. При необходимост от парацентеза обаче има, макар и кратка, интензивна болка. Аз лично предпочитам при наличие на условия да я извършвам с обща анестезия.

Лечение

Възпалението на средното ухо е най-често през есенно-зимния период и както споменах, обикновено се предшества от хрема. В тези случаи основно е лечението на течащия нос. Капането на антибиотични капки в ушите е напълно безсмислено. Те стигат до тъпанчевата мембрана, която е херметическа преграда. При външните отити, по-типични през лятото при къпане във водни басейни, антибиотичните капки могат да са основното средство за лечение. Прилагането им без преглед обаче не е желателно, защото част от случаите се дължат на гъбична инфекция и подобно лечение би влошило нещата. Друго важно средство са обезболяващите медикаменти. Това, което ми прави силно впечатление, е, че все повече деца се водят за преглед през нощта заради болка в ухото. Моят съвет към родителите е при внезапно появила се болка в ухото първото нещо, което трябва да направят, е да дадат медикамент за болката – панадол, Нурофен, хексалгин или нещо от този тип. Поставят се затоплени обезболяващи капки като отипакс, фуроталгин и др. Затопля се самото ухо с топла кърпа, електрическа възглавничка. Отпушва се носът. Това е първата мярка, с която се започва терапията. Детето ще се успокои, родителите ще поспят, вместо през нощта да търсят спешен кабинет, в който ще им изпишат абсолютно същото. В първите 2 дни от възпалението нищо страшно не може да се случи. Успокояването на детето по този начин не отменя обаче необходимостта от специализиран преглед през следващите дни. Макар и без значителна болка, възпалението може да прогресира. Така че не изпадайте в паника, не правете среднощни галопи до спешното звено, но и не оставяйте детето без преглед на другия ден. Обикновено усложненията настъпват след дни наред с периодични болки, които се успокояват от обезболяващите и родителите не водят децата на преглед. При чести рецидиви на възпаления на ушите трябва да се изключат подлежащи проблеми като проблемна „трета сливица", алергии и други, водещи до нарушена вентилация на средното ухо и задръжка на течност в него.

Възможно ли е да се игнорира приемът на антибиотици?

Разбира се, че е възможно. Поне половината от най-честите средни отити минават без антибиотик. Оснвната цел е да отпушим носа и да обезболим. Изборът да не се дава антибиотик, трябва да се прецени от специалист и в тези случаи детето подлежи на редовно проследяване до пълното му оздравяване. Външният отит в над 90% от случаите минава само с локална терапия. Другото важно нещо е да не мокрите възпаленото ухо. Това е особено значимо за външните отити и при перфорация на тъпанчето.

Как да предпазим ушите на детето от възпаление?

По отношение на възпалението на средното ухо важи правилото да се лекува хремата от какъвто и да е произход. В някои случаи с чести рецидиви отстраняването на „третата сливица" със или без поставяне на вентилационни тръбички на тъпанчетата може да повлияе значително проблема. Важно е и лечението на алергичните ринити. При външните отити е уместно да се избягва къпането в замърсени водоеми. През лятото дори и чистата вода може да предизвика проблем. В басейните например се използват значително количество химикали с цел обеззаразяване на водата. Те самите дразнят и мацерират кожата, като я правят податлива на възпаление. При някои деца с по-чувствителна кожа самата влажност на канала може да е предпоставка за инфекция. Това не бива да създава страх от водата. Когато през лятото на морето детето го заболи ухо, спрете да го мокрите и го заведете на лекар.

Спукано тъпанче – толкова ли е страшно?

Основното правило – не мокрете ухото! При протичане на гной или кръв от ухото родителите често много се притесняват дали не е спукано тъпанчето. Най-вероятно това е така, но не е толкова страшно. При по-тежки и проблемни случаи ние правим парацентеза, която представлява перфориране на тъпанчето със специална игла. Това води до ускоряване на оздравяването, облекчаване на болката и другите симптоми. Наличието на подобен симптом обаче в повечето случаи изисква прилагане на антибиотик, както и задължителен преглед. Обикновено перфорацията бързо заздравява. Не мокрете ухото преди лекарят, който следи състоянието, да установи, че тъпанчето е напълно здраво. Друга причина за перфорация са травмите. С клечките за уши също трябва да внимавате, особено в детската възраст. Най-вече не позволявайте на детето си да ги пипа само. Друга причина е шамарът. Не го ползвайте за възпитание – не само защото е напълно неефикасен, но и може да нараните детето си, включително да му перфорирате тъпанчето. Травмите на мембраната изискват преглед и преценка на необходимостта от извършване на интервенция за възстановяване на мембраната.

 

Разговора проведе Виржиния Николова