Има много доказателства, според които контактът кожа до кожа след раждането е добър както за майката, така и за бебето.

ПОЛЗИ ЗА МАЙКАТА 

Контактът кожа до кожа намалява кървенето и стреса, а това помага за по-бързото отделяне на плацентата.  

ПОЛЗИ ЗА БЕБЕТО

Когато бебето усети кожата на мама, то се успокоява. Контактът кожа до кожа помага и за поддържането на правилна температура. Новороденото се свързва бързо с майката и така то по-лесно започва да се храни. 

Важността на този контакт е толкова ясна, че Световната здравна организация препоръчва да се насърчава тази практика в болниците.

През първия час след раждането и майката, и бебето преживяват специален и уникален период, наречен "чувствителен период", особено след вагинално раждане. Този период е биологично предопределен и е подпомогнат от физиологичното състояние: високите нива на окситоцин на майката и високите нива на катехоламини на новороденото. Контактът кожа до кожа с майката след раждането помага на новороденото да премине през няколко инстинктивни етапа, като родилен вик, релаксация, събуждане, активност, почивка, опознаване, сукане и сън. Този процес се смята, че помага за развитието на петте сетива на бебето и движението.

Рекорд в 'Майчин дом' - 16 двойки близнаци се родиха през март

Окситоцинът играе важна роля във връзката между майка и бебето веднага след раждането, като помага за свиването на матката и отделянето на плацентата. Това предизвиква повишена чувствителност на майката към бебето и желанието да го държи близо до себе си. Майката е привлечена от миризмата на своето бебе, което помага за химичната комуникация между тях. Това подчертава важността на майката да има достъп до глачвичката на бебето си, за да го помирише. Това е пример за ранната биологична връзка между тях.

Той е само на годинка, а вече се бори за живота си

Чувствителният период на новороденото съвпада с чувствителния период на майката през първия час след раждането. Този момент е уникален както за тях двамата, така и за техния близък контакт един с друг. Поради тази причина е от съществено значение болничният персонал да следва процедури, основани на доказателства, за да защити и насърчи този специален момент. 

Източник: https://www.puls.bg/