Един от основните страхове на бъдещите майки е болката. Колко ще боли, как ще боли, дали ще се справят… Без съмнение раждането се свързва с неприятно усещане и казват, че само страданието от остра бъбречна криза е близко до него. Когато бебето започне да си проправя път навън, мускулите на матката правят силни контракции, за да разширят шийката. Вече има много техники за справяне с неприятното усещане. Едни от най-популярните и използвани са упойките. Обезболяването при раждане помага освен да се отстранят страхът и дискомфортът, понякога дори да се ускори процесът. Важно е още преди Големия ден да сте наясно дали искате да ви поставят упойка, или не. Поговорете с лекаря си за плюсовете и минусите. Задайте му всички въпроси, които ви вълнуват. Често пъти изборът на обезболяващите средства зависи от анестезиолога. Случва се ираждането дотолкова да напредне, че да не може да се сложи упойка. Ето защо предварителният разговор е много важен.

Кои са разликите?

Спиналната и епидуралната упойка са най-често използваните за обезболяване при раждането. Много бременни не правят разлика между двата вида, но те са доста различни. И при двете се блокират нервните окончания, които изхождат от гръбначния мозък. При епидуралната упойка се прави убождане в междупрешленното пространство, но не се преминава през обвивката на гръбначния мозък. След като се вкара иглата, на мястото се поставя катетър, през който се влива необходимата доза обезболяващо. Облекчението на болката настъпва след минути до половин час. Благодарение на катетъра обезболяването може да е през цялото раждане, а дори и след това,като на определен интервал се подава нова доза. При тази упойка болката изчезва, но контракциите и напъните се усещат.

БОЛЕЗНЕНО КЪРМЕНЕ - КАК ДА СИ ПОМОГНЕМ

Спиналната упойка най-често се използва за обезболяване при цезарово сечение. При нея също се прави еднократна пункция в междупрешленното пространство, но на различно място и се преминава през обвивката на гръбначния мозък. Анестезиологът не поставя катетър, а директно вкарва обезболяващия медикамент. Действието му е много по-бързо, но трае едва няколко часа. При тази упойка (в зависимост от дозата) се отнема всякаква чувствителност и раждащата не усеща и контракциите и напъните.

Опасно ли е?

Двете упойки нямат пряко влияние върху плода и новороденото. Възможно е да се появят някои странични ефекти при жената. Главоболието е най-честото оплакване. То може да се появи на следващия ден след раждането и да продължи цяла седмица. Други по-редки последици са спадане на кръвното налягане, алергични реакции, болки в гърба, възпаление. Тези упойки обикновено не се поставят, ако при раждащата има деформация на гръбначния стълб и прешлените, нарушения при съсирването на кръвта, еклампсия.

Какво да правите?

За да ви поставят упойка, трябва да сте с изправен гръб до ръба на леглото, като поставите едно върху друго колената си и ги сгънете прибрани до корема.След това се наведете напред,като се опитате да извиете гърба максимално. Анестезиологът ще маркира мястото, на което ще постави упойката. В този момент еважно да не мърдате и да не правите резки движения. Специалистът ще почисти мястото и ще го покрие със стерилен компрес, след което ще постави местна упойка. Не се притеснявайте – няма да усетите болка. След няколко минути се пристъпва към процедурата. Важно е да спазвате съветите на анестезиолога. След поставяне на упойката може да почувствате леко замайване и неразположение. Ще се справите с него,като няколко пъти поемете дълбоко дъх.

БЪДЕТЕ ЧАСТ ОТ ОБЩНОСТТА НА 9 МЕСЕЦА ВЪВ VIBER

Най-накрая

Обикновено около два часа след секциото може да приемате течности. Питайте акушерката дали е разрешено да пиете вода. Тя ще помогне за прочистването на организма ви от упойката. Ако сте родили с цезарово сечение, ранното раздвижване е от голямо значение. Чрез него се подобряват кръвообращението, перисталтиката на червата, улеснява се пускането на газове и отстраняването на уринарния катетър. Може да седнете в леглото около 6 часа след операцията. Не бързайте да се изправяте, за да не получите замайване. Постойте малко и ако се чувствате достатъчно уверена,направете първите си крачки. Може да обиколите леглото няколко пъти. Колкото по-рано го направите, толкова по-добре. Преди раздвижването помолете за болкоуспокояващ медикамент. Той ще ви помогне да се справите с дискомфорта от раната.