Лекари от град Бостън са извършили мозъчна операция на неродено бебе в утробата на майката.

По информация на CNN група лекари от детската болница в Бостън успешно са извършили първата по рода си мозъчна операция, докато бебето е било още в утробата.

Майките говорят с 16% по-малко на бебетата си, когато си играят с телефона

Лекарите са открили рядко заболяване, наречено "малформация на вената на Гален", когато бебето е било в 30-та гестационна седмица.

Състоянието се появява, когато кръвоносният съд, който пренася кръвта от мозъка към сърцето, известен още като вена на Гален, не се развива правилно. Малформацията, известна като VOGM, води до прекомерно количество кръв, което натоварва вената и сърцето, и може да доведе до каскада от здравословни проблеми.

Обикновено бебетата се лекуват след раждането им, като се използва катетър за поставяне на малки намотки за забавяне на кръвния поток. Според д-р Дарън Орбах, рентгенолог в Бостънската детска болница и експерт по лечението на ВОГМ, обаче лечението често става твърде късно.

Операцията, която е публикувана в научното списание "Stroke in the United States" и е обявена за първата в тази област, е извършена чрез откриване на артерия с ултразвук.

Бременността изразходва почти 50 000 калории в продължение на 9 месеца

Лекарите са използвали ултразвук, за да насочат дълга игла през корема на майката към засегнатата част от мозъка на бебето. След това инжектирали вещество във вената, за да предотвратят обратния поток към вените. Така екипът спасява нероденото бебе от сериозни заболявания като сърдечна недостатъчност и неврологични нарушения, които биха довели до смърт след раждането.

Орбах отбеляза, че между 50 и 60% от всички бебета с това заболяване развиват сериозни усложнения след раждането.

"Смъртността при това заболяване е около 40%. Около половината от бебетата, които оцеляват, също страдат от сериозни неврологични и психични проблеми".

Хвърляне на пъпчето на бебето - поверия и обичаи

Лекарите твърдят, че бебето Денвър, което се е родило малко след оперативната процедура на 17 март, е все още здраво и не се нуждае от медикаменти, свързани със сърдечната недостатъчност, или от допълнителна медицинска намеса.

Източник: https://www.vesti.bg/