Всяка жена, която има деца, знае колко много енергия коства една бременност. Но учени от години се питат – колко точно? Ново проучване е установило именно това и отговорът ще ви изненада.

При раждането жената може да издържи до 57 единици болка, а човешкото тяло по принцип - само 45

Човешката бременност изразходва почти 50 000 калории в продължение на 9 месеца. Това се равнява на почти 50 големи кутии със сладолед, установяват учените. Всички предишни оценки са значително по-ниски от това.

До момента се смяташе също, че повечето енергия, която е нужна на жените за репродукция, се складира в ембриона, който е сравнително малък. Но еволюционният биолог Дъстин Маршал установява, че тази енергия в бебешкото телце е едва 4%. Всички останали 96% са нужни на женското тяло, за да успее да създаде и износи бебето.

Бебето в утробата много ясно усеща, ако не е желано

Откритието се появява по време на дългогодишното проучване на Маршал за човешкия метаболизъм. Той започва да събира данни за нужната енергия на отделните видове по време на живота им и разпознава, че на женските индивиди им е нужно повече енергия заради износването на деца. За да направи точно изчисление, Маршал измерва метаболитните процеси в тялото на жената, което се основава на това колко кислород им е нужен.

Източник: https://btvnovinite.bg/