Родилка в тежко състояние беше откарана по спешност с военнотранспортен самолет "Спартан" от Сливен в София. Жената е била с полиорганна недостатъчност, съобщиха от МБАЛ "Д-р Иван Селиминиски" – Сливен.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ 

30-годишната жена е приета в болницата миналия четвъртък, с отлепена плацента и мъртъв плод, съобщи началникът на отделението по анестезеология и интензивно лечение д-р Юлия Бянкова.

Лекари спасиха бебе, тежащо едва 540 грама

Впоследствие състоянието ѝ се влошава и започват голям брой вливания на кръв и плазма, за да се овладее кървенето, и са направени две хемодиализи. Проведени са множество  разговори с национални консултанти и решено тя да бъде прехвърлена в болница в София. След като е получено разрешение от министъра на отбраната Димитър Стоянов да бъде откарана със военно-транспортен самолет, тя е подготвена от екипа на сливенската болница за полета и в неделя вечерта е транспортирана от Сливен до авиобаза „Безмер“, откъдето е отлетяла за София.

Хирурзи от Плевен спасиха бебе на 3 месеца

"Състоянието на пациентката беше относително стабилизирано. За да може да се осъществи транспорта, то трябваше да бъде такова. Това означава, че са компенсирани кръвозагубата, ниските стойности на тромбоцитите. Изключително комплицирана ситуация с тежки акушерски усложнения в следствие на мъртвия плод и отлепената плацента", каза още д-р Бянкова.

Източник: https://bnr.bg/