Текст: Таня Бъчварова, сертифициран консултант по детски сън към руския център по сън и развитие Babysleep. Със своя опит и споделяйки практични съвети, тя помага на десетки семейства да се наспят и отстранява всички пречки пред здравословния бебешки сън. Непрекъснато учи и се развива в избраната от нея област.

Повече за работата на Таня Бъчварова ще научите >>> ТУК 

Заспиването на гърда е напълно естествено и нормално за кърмените бебета, както и за голяма част от майките. Много пъти са ме питали дали трябва да отучат бебето от този навик, ще има ли плач, ще повлияе ли на лактацията?

Сънят на новороденото - всичко, което трябва да знаем

Дали ще отучите бебето зависи изцяло от вас, от това как вие се чувствате. Ако всички сте наспани и щастливи, не правете промени. Ако бебето се събужда често, но в просъница му давате гърда и пак заспивате, също не си струва да правите каквото и да е. Ако бебето ви е съвсем малко, не наддава добре, имате проблем с лактацията, то приоритет е тя, не съня.

Може да се замислите да отделите кърменето от съня в следните случаи:

  • многобройните събуждания за гърда накъсват съня на цялото семейство и всички сте много изморени от това;
  • има бебета, които се будят буквално на всеки час и това не само смущава съня на всички, а оставя родителите без сили;
  • решили сте да отбиете детето, но то може да заспива само на гърда и се притеснявате как отбиването ще се отрази на съня;
  • предстои ви тръгване на работа или детско заведение-тук много често родителите се тревожат как и дали детето ще спи без мама ;
  • понякога майката просто иска промяна, време за себе си и това я кара да търси други начини за приспиване на детето, особено ако и дневните дремки и нощния сън са почти или изцяло на гърда и тя не може да се отдели от детето без това да го събуди.

Училище за родители – Сънят на новороденото

Ако решите да отделите гърдата от съня, първо добре огледайте режима на детето, наваксайте всякаква преумора - недоспалото бебе няма да позволи никаква промяна. Добре преценете кога е дошло времето за сън - преумореното дете има нужда от много и дълго успокояване. След това постепенно изместете кърменето в рутината преди съня, постепенно удължавайте времето в спалнята без гърда като успокоявате бебето с глас, потупване, малко полюшване. С търпение и постоянство е възможно всичко това.

Фиксирайте необходимия брой нощни кърмения за през нощта, а в останалите събуждания опитвайте да доприспите бебето с глас и потупване, ако кошарата е близо до вас ще се получи доста лесно.

Мами споделят сладки кадри ПРЕДИ и СЛЕД появата на бебето

Когато учим бебето да заспива без гърда, е важно да го направим много меко, да предложим друго в замяна, например играчка за сън, успокояване с милване или шъткане и да дадем много телесен контакт в будното време. Това няма да отбие детето, защото ние не правим големи паузи вечер, не даваме адаптирано мляко вместо гърда, само показваме на бебето, че може да заспи с по-малко помощ от наша страна. Кърменето си остава основен начин за успокояване и близост с майката, само го отдалечаваме от съня.