Представители на Студентски съвет на Медицински университет – Пловдив дариха висок клас апаратура: портативен ехограф и система за дозиране на медикаменти на Клиниката по детска хирургия на УМБАЛ „Свети Георги“

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

С помощта на иновативния безжичен ехограф с компактен размер се проследява и локализира венозният съд за инжектиране на медикамент или анестетик, а вторият уред е за прецизно дозиране на упойката или друг медикамент до микрограм на веществото.

Прецизните и модерни апарати са с широк диапазон на клинично приложение за най-малките пациенти и са изключително важни, както по време на интервенция, така и в следоперативния период или когато е необходимо транспортиране. 

„Горда съм с нашите студенти! Те са хората, които утре ще бъдат на нашите места. Техният жест и желанието им да помогнат показват колко добри хора са станали. Това означава, че и ние, преподавателите, сме си свършили работата. Защото само от много добри хора стават добри лекари“, каза в емоционалното си обръщение при приемане на дарението професор Пенка Стефанова - началник на Клиниката по детска хирургия. 

Инициативата за мобилния ехограф беше кауза на традиционния пролетен бал на студентите, проведен през април. Със събраната сума в размер на 10 000 лева бе направено ценното дарение.

Майки, чиито бебенца са обгрижвани в 'Шейново', направиха дарение на болницата

"И двата апарата ще бъдат едни от най-използваните в операционната зала и в интензивния сектор, отдавна искаме да притежаваме тези устройства, защото работим с много малки деца и се налага често да слагаме централен венозен катетър. Тази високорискова манипулация ще бъде облекчена и прецизирана", изтъкна д-р Кремена Въжева.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Предстои студентите да закупят допълнителни консумативи и инструментариум за клиниката.