Жена на 55 години стана сурогатна майка на своя внук, износвайки здраво бебе. Мястото на събитието е Крит и за него съобщи акушер-гинекологът д-р Александрос Зервакис с пост във Фейсбук. Случаят е рядък не само за Гърция, но и за света.

Всяка година у нас се изоставят стотици бебета

Жената се решава на тази стъпка, тъй като дъщеря ѝ е родена с рядък синдром, при който има вродена агенезия на матката (липса на матка), въпреки че яйчниците произвеждат яйцеклетки.

Това рядко заболяване се регистрира при едно на всеки 5000 родени женски бебета.

Бременността става факт при втория опит за трансфер на ембриони. Предвид възрастта на жената, медиците извършват няколко коригиращи интервенции. Тя е подложена на засилено наблюдение и заради хипертонията, от която страда. Освен това лекарите се съобразяват и с правната рамка при подобни случаи.

Подготовката, операциите и одобрението от Националната служба по безплодие отнемат две години.

Първият ембиотрансфер се проваля, а два месеца преди да изтече разрешението, вторият трансфер успява и в крайна сметка бабата ражда 3,5-килограмовото бебе на дъщеря си.

Бебенцата в болницата в Шумен получиха нов транспортен кувьоз

"30 години чаках и се страхувах от този момент", казва след раждането жената, която прави всичко за дъщеря си и внука си, отбелязва лекарят в поста си.

Източник: https://offnews.bg/