Момиченцата, родени преди година и половина от двойката Ибрахим и Елалия Кхеркхар, живеещи в Алжир, се появяват на бял свят със залепнали гръдна стена и корем.

Бебетата на име Сафаа и Шифа имали прикрепени коремчета и черен дроб, докато сърцата и белите им дробове са били отделни. За щастие, екип от турски лекари успява да ги раздели успешно, използвайки иновативна техника, прилагана за първи път. Операцията преминава успешно и скоро момичетата ще бъдат напълно възстановени, след което и изписани от болницата.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

Въпреки че и индийски и италиански хирурзи искали да извършат операция на децата, по инициатива на алжирското правителство децата са поверени на турски лекари.

Семейство пристига в Истанбул, за да започне процеса на лечение, през февруари 2021 г. Екипът, който се грижи за децата, е огромен, включва лекари от много отделения, като пластични хирурзи, сърдечни хирурзи, инфекционисти, специалисти по трансплантация на органи... Подготовката за сложната операция отнема цяла година. 

През юни, след 9-часова операция, близнаците са разделени успешно. Проф. д-р Мехмет Вели Караалтън, който ръководи екипа, обяснява новите методи, използвани в операцията.

 „Нашата основна цел при сиамските близнаци бе да ги разделим по здравословен начин. Понякога трябва да пожертвате единия от тях и това е много тежко. Но тук, за щастие, получихме това, което искахме. Ние направихме това с огромен екип", споделя той.

„Можете да разделите бебетата и техните съединени органи, но след отделянето им е от съществено значение да затворите тези тъкани със здраво покритие. Тези бебета обикновено губят живота си поради този проблем“, отбеляза Караалтън. 

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

За да затворят тези органи, хирурзите разширяват тъканите с балон, поставен под кожата, уточни лекарят.

„За първи път в света използвахме различна техника, за да увеличим съвместно тъканите на двете бебета и взехме тъкан от едното дете и я използвахме съответно върху тялото на другото, като парчета ин и ян“, обясни той.

„Този метод го няма в литературата. Ние ще го представим на медицинска конференция през следващите дни“, добави Караалтън.

В Бразилия разделиха успешно сиамски близнаци

Когато хирурзите поставили балона под кожата и го надули, се образувала нова оголемена тъкан, която разширили, поставяйки мембрана от безклетъчната плацента. Процесът отнема 4 месеца. При срязването на тъканта, хирурзите успяват да затворят органите без необходимост от сложни операции. По този начин линията на разреза се измества встрани, а не при гръдния кош, където минават жизнените органи.

Караалтън допълни, че по този начин жизненоважните органи могат безопасно да се разделят, без да се разрязва гръдната стена.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

Проф. д-р Караалтън споделя още: „Тъй като след операцията има недостиг не само на кожа, но и на костта в предната гръдна стена, ние произведохме предната гръдна стена на децата с 3D принтери, с биоразградим материал, който може да се използва при хора."

"Само планирането на операцията отне 2 месеца", заяви проф. д-р Караалтън. "След това чакахме още 4 месеца за процедурата за надуване на тъканта. Така минаха близо 6-7 месеца. След това дойде време за действителната операция за разделяне на децата. Като цяло, всичко отне почти година."

Източник и снимки: https://www.marica.bg/