Мили момичета, ако сте готови да забременеете, има някои ключови стъпки, които ще оптимизират шансовете ви за по-бързо забременяване. Все пак помнете, че няма две еднакви пътувания към бременността, тъй като всяка от вас е индивидуална и уникална. Около 85% от жените ще забременеят в рамките на първите няколко месеца до първата година от опита, но има много фактори, които влияят върху това колко бързо ще забременеете, а именно вашата възраст, навиците и начина ви на живот. Следенето на датата на вашата овулация и редовният секс със сигурност ще ви помогнат да забременеете по-бързо. 

С надежда и грижа за двете чертички...

Времето, необходимо за забременяване, се обуславя от индивидуалността на мъжа и жената. Някои жени зачеват бързо, докато други могат да опитват няколко години. 


Решението за бебе е тук, време е да се подготвите. 

ПЪРВИ СТЪПКИ 
enlightened Преди да започнете с опитите, отидете на преглед при вашия гинеколог.
enlightened Откажете се от нездравословните навици като пиене, пушене на цигари или употреба на забранени вещества.
enlightened Поддържайте или започнете да работите за здравословното си тегло. Не бива да сте с наднормено тегло. Ако е необходимо, се посъветвайте със специалист по здравословно хранене и променете режима си.


enlightened Приемайте най-малко 400 mcg фолиева киселина дневно - поне един месец преди да започнете опити за забременяване. Това хранително вещество може драстично да намали риска от определени вродени дефекти.
enlightened Разберете кога сте в овулация. Проследяването на овулацията е от ключово значение за по-бързото забременяване. Овулацията е само веднъж на всеки менструален цикъл – обикновено около две седмици преди началото на вашия цикъл. Най-големите шансове за забременяване са именно тогава - по време на овулация.

Жена забременя с яйцеклетки, замразени преди 14 години

Успешно прогнозиране на овулацията?

 •  Ако вашият цикъл е редовен, което означава, че всеки път е приблизително еднакъв брой дни, използвайте календар за овулация;
 • Използвайте тест за предвиждане на овулацията, за да тествате хормоналните си нива в средата на цикъла - той ще покаже кога сте на път да овулирате;
 • Проследявайте симптомите на овулация, като промени в базалната ви телесна температура и цервикалната слуз, за да намерите идеалното време за успешното забременяване;
 • Определянето на овулацията може да бъде трудно, ако менструацията ви е нередовна. В този случай попитайте вашия гинеколог.

yesТЕСТВАЙТЕ НАШИЯ ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

enlightenedПравете секс по време на фертилния си период. „Фертилният прозорец“ е 3 до 5 пет дни преди овулацията плюс деня, в който действително освободите яйцеклетка. След като разберете кога е вашия прозорец за овулация, планирайте да правите секс през този период от време. Ако не сте сигурни, кога ще бъдете най-фертилни, стремете се да правите секс през ден, през средните две седмици от цикъла си. Например, ако целият ви менструален цикъл продължава четири седмици (от началото на една менструация до началото на следващата), правете секс често през втората и третата седмица. По този начин е вероятно да имате здрави сперматозоиди във фалопиевите тръби всеки път, когато тялото ви освободи яйцеклетка. 

Ролята на бъдещия татко...

И вашият партньор може да оптимизира своята плодовдиост. Бързите и здрави сперматозоиди имат най-добрия шанс за оплождане на яйцеклетка.

Важно за мъжа е да: 

 • Избягва тютюнопушенето, развлекателните упойващи вещества, включително марихуанат; 
 • Ако не пие алкохол, то по добре да не започва. Ако го направи, нека ограничи напитките до не повече от две дневно;
 • Да поддържа здравословно тегло – здравословно хранене, редовна физическа активност и техники за справяне със стреса;
 • Приема достатъчно хранителни вещества - като цинк, фолиева киселина и витамин С – които спомагат за производството на силна и изобилна сперма.

Колкото по-рано вашият партньор направи тези промени, толкова по-добре. Сперматозоидите отнемат известно време, за да узреят, така че всички подобрения сега ще доведат до по-добра сперма след около три месеца.

ЛЮБОПИТНО

Много вагинални лубриканти могат да забавят движението на спермата. Това включва продукти, закупени от магазина, както и домашно приготвени версии като масла и мазила.  

Пози за забременяване...

Няма доказателства, че някоя конкретна сексуална поза е по-вероятно да доведе до забременяване. Може би сте чували, че някои пози, като например мисионерска (мъжът отгоре), са по-обещаващи от други, защото спермата се придвижва най-близо до шийката на матката. Но нито едно научно изследване не доказало това. И въпреки че може би сте чували, че неподвижното лежане след секс помага за ускоряване на бременността, няма никакви доказателства, които да подкрепят и това. С наближаването на овулацията може да забележите лепкава вагинална секреция, наречена цервикална слуз. Този тип слуз „хваща“ сперматозоидите, така че дори ако част от спермата изтича, повечето остават живи в тялото ви. За бързо забременяване - правете редовен секс, изпълнен с приятни чувства и емоции, доставящ удоволствие на тялото и сетивата ви. Наслаждавайте се на телата си!

БЪДЕТЕ ТЪРПЕЛИВИ 

Никой не може да каже точно колко време ще е необходимо на двете чертички да оживеят. Факторите, влияещи върху успешното забременяване, са много. 

Ако сте над 35 годишна възраст, е много вероятно бременността да отнеме повече време. Вредните навици също не биха имали положителен ефект върху вашата плодовитост.

Естествено зачеване с почти изчерпан яйчников резерв

Проучванията показват, че около 85% ще забременеят през първата година, а до две години - над 90%. Възрастта на жената играе голямо значение за зачеването. Колкото повече напредва възрастта ви, толкова повече време може да ви отнеме да забременеете. Това до голяма степен се дължи на факта, че качеството на яйцеклетките намалява с течение на времето – особено след 35-годишна възраст. Вие сте родени с всички яйцеклетки, които някога ще имате, и те остаряват с вас. Мъжката плодовитост също намалява с възрастта. Въпреки че някои мъже могат да създават деца до 60, 70, дори 8-годишна възраст, качеството на спермата обикновено започва да се влошава на средна възраст, с ясно изразен спад на около 50-годишна възраст.

Двойките имат най-големи статистически шансове да създадът бебе по естествен път през 20-те си години. Повечето жени на 30 години също нямат проблеми. На 30-годишна възраст имате около 20 процента шанс да забременее всеки месец. Докато навършите 40 години, тази вероятност спада до около 5% до 10%. До 45 години много малко жени забременяват без помощта на специалист.

СРЕЩА СЪС СПЕЦИАЛИСТ

 • Ако сте по-млада от 35 години и в продължение на година опитите за бебе са неуспешни, е добре да се се консултирате със специалист по репродуктивна медицина.;
 • Ако сте на възраст между 35 и 40 години, говорете със специалист, след като сте опитвали шест месеца без успех;
 • Тези от вас, които са на възраст над 40 години, трябва да говорят с акушер-гинеколог веднага щом решат, че искат да заченат;
 • Ако вие или вашият партньор имате известен здравословен проблем, който може да доведе до проблем с плодовитостта , може да посетите специалист, дори преди да започнете да опитвате.

Текст: Milenita May