Малкият Венелин претърпява уникална сърдечна операция в Маями. Тя минава успешно. Животът на момчето е съхранен. 

Уникална сърдечна операция на българче направиха в Университетската болница в Маями, Флорида. 6-годишният Венелин Илиев се ражда с еднокамерна физиология - изключително рядко сърдечно заболяване. При него се изпомпва кръв само от дясната страна на сърцето, а лявата е в хипопластично състояние. Така борбата за живот на едно малко момче започва.

НАУЧИ КОГА Е ТВОЯТ ТЕРМИН

„Той беше на 9-10 дни, когато ми казаха, че има шум на сърцето и, че може с течение на времето да се възстанови, но той не искаше да се храни. Нуждаеше се от кислород и на 15-ия ден ми казаха, че трябва да го преместят в Националната кардиологична болница в София, за да го оперират. На 16-ия ден беше първата операция и ми казаха, че самото му сърце е много сложно, защото половината се беше развила, а другата половина – не“, разказва майката на Венелин - Мая Илиева.

В "ЗДРАВЕ НА ФОКУС" ГОВОРИМ ЗА:

„По време на операцията беше много силен, беше се хванал много здраво за живота“, допълва майката.

„Сърцето на Венелин функционално работи с една единствена камера и с една обща клапа. За щастие, подобно състояние е рядкост, но пък, уви, това са сложни и тежки състояния. Всеки един от тези пациенти преминава през редица сложни оперативни интервенции“, обясни д-р Добри Добрев, кардиолог в Националната кардиологична болница.

Въздействащи кадри, улавящи емоцията от раждането

Заради анатомичните особености и тежката сърдечна патология се налага трансплантация на сърце в чужбина. След дни работа на целия екип от българска страна - документи, ежедневна разходка до НЗОК и „Медицински надзор“ - две болници в САЩ отказват да направят трансплантацията.

Университетската болница в Маями, Флорида, обаче приема предизвикателството и така семейството поема хиляди километри на Запад.

Венелин беше преживял няколко операции, имаше много белези, имаше вече поставен пейсмейкър. Ние трябваше да отворим гръдния му кош за пореден път и това беше едно от най-големите предизвикателства. Другото трудно при тази трансплантация е, че имахме развита само едната венозна част – тоест анатомично не прилича на никоя друга подобна интервенция. Срещахме се многократно десетки хирурзи и обсъждахме всякакви възможни усложнения“, разказва сърдечният хирург д-р Хуан Бреда от болницата в Маями.

Лекарите предупреждават родителите, че има риск за живота на детето им, защото може да получи кръвоизлив, който да доведе до смъртта му.

„Бог направи чудо с нашето дете, защото той не получи нито едно усложнение. За 20 дни се възстанови“, разказва майката на Венелин.

Очаква се семейството да се прибере благополучно в началото на 2023 г., а за всички лекари в Националната детска кардиологична болница следва предизвикателството да подсигурят на малкия Венелин едно здраво бъдеще.

КАЛКУЛАТОР ЗА ПОЛА НА БЕБЕТО 

А самият той казва, че като порасне иска да помага на децата.

Източник и снимки: https://www.dunavmost.com/