В Румъния построиха детска болница с помощта на есемес дарения. Инициативата е на две майки, които успяват да съберат 43 милиона евро за каузата, предава bTV.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Строежът на болницата стартира преди пет години. Резултатът днес - модерна сграда на девет нива, с близо 200 легла, интензивно отделение и пет операционни зали, където могат да се извършват и трансплантации.

„Започнахме с голяма медийна кампания, в която обяснявахме, че има закон в Румъния, според който фирмите могат да дарят 20% от техния данък „Печалба“ на неправителствена организация, а останалите 80% - да си идат към държавата. Тоест, част от корпоративния им данък може да се вложи в добра кауза. И така започнахме“, разказва Кармен Ускату.

След това стартира есемес кампания. „В момента 50% от парите ни са от фирми, а другата половина идва от физически лица чрез есемеси“, обяснява още Кармен Ускату, съосновател на асоциация „Дари живот“ в Румъния.

А лекарите вече чакат с нетърпение да заработят тук.

Д-р Румен Велев остава директор на АГ 'Шейново'

„Всеки месец изпращам есемес за болницата, абониран съм. Всичко зависи от нас самите и ще си го направим сами. Нямаме време да чакаме. Нашите пациенти - също. Ще доведем медицината в държавата ни на друго ниво. Сами“, обяснява д-р Олинак Юджин, който е анестезиолог в болница „Мария Кюри“.

Източник и снимки: https://www.dunavmost.com/