Спасяването на унгарско дете в УМБАЛ - Бургас предизвика благодарствена реакция от страна на почетния генерален консул на Унгария. 

Дипломатът Йордан Йорданов, впечатлен от професионализма и загриженото отношение на д-р Кирил Симеонов (на снимката), старши лекар в Първо отделение по хирургия, изпратил благодарствено писмо до ръководството на болницата, похвалиха се от пресцентъра на лечебното заведение. 

КАЛКУЛАТОР ЗА КРЪВНА ГРУПА

Вниманието на консула било привлечено след като 5-годишната унгарка София попаднала в бургаската болница с перитонит. Наложила се спешна операция, за да бъде спасен животът на момичето. Ситуацията била допълнително усложнена от факта, че София и родителите ѝ - туристи в Слънчев бряг, не говорят друг език, освен унгарски, и комуникацията с тях била невъзможна.

Със съдействието на отдела за преводачески дейности на болницата бил намерен човек, който да осигури превод от и на унгарски език. Операцията преминала успешно и след десет дни престой София била изписана от болницата, а към днешна дата е в родината си.

"Искаме да изразим нашата голяма признателност и най-искрена благодарност към лекуващия лекар - д-р Кирил Симеонов - хирург, за проявения от него висок професионализъм и всеотдайност, сърдечно отношение и точен подход при лечението на малката пациентка. Изразяваме най-искрена благодарност и към ръководството на УМБАЛ Бургас за условията и цялостното отношение към изпадналото в беда унгарско дете", се казва в писмото на унгарския консул Йордан Йорданов.

Бейби бум на Димитровден - 11 бебета проплакаха във Варна

Това не е първият жест на благодарност от страна на Република Унгария към УМБАЛ - Бургас. Преди години посолството на държавата дари на болницата картини на известни унгарски художници, припомня БТА. Поводът за дарението отново бе успешно разрешен труден случай с унгарска пациентка, спасена в Отделението по реанимация на бургаската болница.

Източник и снимка: https://www.burgasnovinite.bg/