Май е месецът, в който природата ни поднася изобилие от свежи аромати, зелени цветове и познати вкусове. Пролетните зеленчуци пък не носят само ползи за здравето, но и вдъхновяват за бързи, вкусни и леки ястия. В същото време - хапването на сезонна храна е чудесен начин да поддържаме баланса в организма си, да се храним по-здравословно и да подкрепим местните производители.


Ето кои са главните герои на майската трапеза:
1. Зелена салата и маруля. Класиката за пролетта – богати на витамини A, C и K. Перфектни за освежаващи салати и гарнитури.

2. Спанак. Крехък, сочен и богат на желязо, магнезий и фолиева киселина. Подходящ за супи, кюфтенца, фритата или пюрета.
3. Коприва. Суперхрана, известна със своите противовъзпалителни свойства. Чудесна за супи, баници и дори чай. Не забравяйте да бланширате.

4. Репички. Хрупкави и пикантни, репичките са отлични за прочистване на храносмилателната система и придават свежест на всяка салата.
5. Зелен лук и чесън, които не само придават ароматна добавка към храната, но са и имуностимулиращи.
6. Ранни тиквички. Нискокалорични и подходящи за крем супи, пълнени ястия, кюфтета или десерти.
7. Лапад и киселец, типични за българската пролетна кухня. Богати на витамин C и фибри – подходящи за супи, зелеви сарми и пюрета.
Ето и нашите три бързи рецепти с майски зеленчуци:

Пролетна салата със спанак, репички и яйце
Продукти:
•    2 шепи спанак
•    5-6 репички
•    2 сварени яйца
•    Зелен лук
•    Зехтин, лимон, сол
Приготвяне:
Нарежи всичко, смеси, овкуси с любими подправки. Свежа и пълна с фибри – чудесна за обяд.
Супа от коприва и лапад с ориз
Продукти:
•    1 купа коприва
•    1 връзка лапад
•    1 морков, 1 глава лук
•    3 с.л. ориз
•    Подправки, 1 с.л. олио
Приготвяне:
Задуши лука и моркова, добави лапада и копривата (бланширана), сипи ориза и подправи. Вари 20 минути. Сервирай с кисело мляко.
Пълнени тиквички с извара и копър
Продукти:
•    2-3 тиквички
•    200 г извара
•    1 яйце
•    Копър, чесън, сол
•    Кашкавал (стига да обичате)
Приготвяне:
Издълбай тиквичките, напълни със сместа, печи на 180°C за 30 минути. Лека, протеинова вечеря.

Идея за захранване: пюре от спанак и картоф (7+ месеца)
През май, когато спанакът е свеж и крехък, той може да се включи в менюто на бебето над 7 месеца:
Необходими продукти:
•    1 малък картоф
•    1 шепа спанак
•    Малко вода/АМ/кърма
Начин на приготвяне:
Свари картофа, бланширай спанака. Пасирай и разреди до желаната консистенция. По желание добави 1 капка зехтин.
Пюрето е меко, богато на желязо и подходящо за комбиниране с тиквичка или морков.

Нека май бъде вкусен, пъстър и полезен месец за цялото семейство – от най-малките до най-големите!