Здравейте! Казвам се Вероника Георгиева, автор на блог с рецепти (www.dessertsvalley.com, instagram dessertsvalley), майка на две деца и приключенец по душа. Кулинарията е моето хоби, радост, страст и призвание. Щастлива съм, че ще имам възможност да ви споделям здравословни, красиви и вдъхновяващи идеи за десерти.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ДНЕС 

Сурови бонбони, обвити в черен шоколад

Необходими продукти за 20 броя:

  • 120 г фини овесени ядки
  • 100 г фурми (без костилка)
  • 80 г печени лешници
  • 70 мл вода
  • 40 г какао на прах
  • 50 г кленов сироп
  • 200 г черен шоколад (със 70% или повече съдържание на какао)

enlightenedЗдравословна закуска за бременни мами

Начин на приготвяне:

1. Накиснете фурмите в гореща вода за 15 минути, след което отцедете от водата.
2. Поставете овесените ядки, лешниците и какаото в блендер и блендирайте до получаване на фина хомогенна смес. Изсипете сместа в купа.
3. След това блендирайте фурмите заедно с водата до получаване на паста. Изсипете в купата със сухата смес.


4. Добавете кленовия сироп и разбъркайте добре. Трябва да получите леко лепкава консистенция, която лесно да се оформя на малки топчета.
5. Оформете 20 бонбона от получената смес.
6. Разтопете шоколада на водна баня. Най-добре е да използвате малък и тесен съд, тъй като в него ще ви е по-лесно да оваляте бонбоните, така че да се покрият от всички страни с шоколад.
7. Оваляйте всеки бонбон в разтопения шоколад с помощта на две вилици, като ги подреждате върху дъска, застлана с хартия за печене (или готварско фолио). Приберете в хладилник докато шоколадът стегне.
8. Украсете бонбоните с остатъка от разтопения шоколад с помощта на чаена лъжица и спираловидни движения на ръката. Приберете отново в хладилник за 15 минути.

enlightenedЗдравословно меню без нитрати за здрави мама, татко и дете

Торта Брауни с чийз крем и сладко от боровинки

Необходими продукти за блата:

  • 3 яйца (L размер)
  • 70 г кокосова захар
  • 60 г кокосово масло (разтопено)
  • 100 г бадемово брашно
  • 20 г кокосово брашно
  • 30 г какао на прах
  • ½ ч.л сода
  • 120 г черен шоколад (със 70% съдържание на какао)

Необходими продукти за чийз крема*:

  • 350 г крема сирене (на стайна температура)
  • 30 г какаово масло (разтопено)
  • 30 г кленов сироп

*Като алтернатива на крема може да използвате заквасена сметана (200 г) и маскарпоне (200 г) + подсладител (кленов сироп 30 г)

За сладкото от боровинки:

  • 300 г боровинки (замразени или пресни)
  • 2 с.л лимонов сок
  • 2 с.л кокосова захар

enlightenedГурме бебе с шеф Силвена Роу. Здравословни навици през 9-те месеца

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 180° с вентилатор.
2. За блата: В средно голяма купа разбийте яйцата с вилица. Добавете разтопеното кокосово масло и кокосовата захар и отново разбийте с вилица. В отделна купа смесете сухите съставки - бадемовото брашно, кокосовото брашно, какаото на прах и содата. Прибавете сухите съставки към течните и разбъркайте с лъжица. Разтопете шоколада на водна баня или в микровълнова и го прибавете към сместа. Разбъркайте. Намажете с малко кокосово масло или сложете хартия за печене на дъното на форма с диаметър 22 см. Изсипете сместа, притиснете и разпределете добре по дъното с лъжица или пръсти. Печете 25—30 минути. След като блатът се изпече, оставете го да изстине напълно.
3. За чийз крема: Смесете добре съставките в купа и разпределете върху изстиналия блат. (Важно е крема сиренето да е със стайна температура, за да се смеси добре с разтопеното какаово масло).
4. За сладкото от боровинки:  Сложете съставките в малка тенджерка. Поставете на котлона и след като сместа заври, намалете огъня. Оставете сладкото да се вари докато не се сгъсти (около 20 минути или повече). Оставете да се охлади преди да го разпределите върху крема.