Въпросът за нитратите често е на почит, когато мислим за здравословното меню у дома. Консумираме всякакви плодове и зеленчуци и несъмнено се питаме има ли нитрати в тях. Важно е да бъдем добре информирани по темата, за да осигурим спокойствие на себе си и здраве на цялото ни семейство. Поддържането на здравословен начин на живот трябва да бъде ключово за всеки от нас. 

Когато сме в магазина или на пазара, трябва винаги да мислим за опасността от органичните вещества, които се образуват при разлагането на азотните торове. С такива торове се подхранват растенията за по-голяма плодовитост, а химикалите, смесени с водата и почвата, преминават в тях. Този процес се засилва, когато лятото е много сухо. За любопитните по темата, представяме важна информация. 

Детокос на тялото по време на бременност

  • Кога растенията натрупват най-много нитрати? 

Най-често преди събирането на реколтата. По това време недозрелите зеленчуци, а също и зеленчуците с ранно съзряване могат да съдържат повече нитрати, отколкото достигналите до нормална зрелост. Особено много нитрати може да има в растенията, които се отглеждат в оранжериите.

  • В кои растения се натрупват най-много нитрати?

В салатата, марулите, спанака, лапада, цвеклото, репичките. По-слаб афинитет към трупането на тези вредни вещества имат краставиците, зелето, доматите и картофите. Съдържанието на нитрати в плодовете е нищожно малко. 

  • Как се разпределят те в растенията?

Неравномерно е отговорът. В зелето например нитратите се натрупват в кочана, в горните листа и в „жилките” на листата. В краставиците, репичките и тиквичките - в обвивката, в морковите - в сърцевината, в картофите - в централната част на кореноплода (режете картофите на половинки и ги накиснете във вода за 1-2 часа), в цвеклото - в опашката.

  •  Как да избираме зеленчуците и плодовете? 

Минимално съдържание на нитрати най-често имат зеленчуците със среден размер. Повечето дребни плодове, предимно млади растения, имат излишък от нитрати, събрани като резерв за бъдещо развитие. Необичайно едрите зеленчуци често са резултат от прехранване с азотни торове.

Справочник по детска храна - довиждане, Е-та!

  • Как да намалим съдържанието на нитратите във вече купените плодове и зеленчуци?

Старателно ги мийте с течаща вода и четка. Може допълнително да използвате сапунен разтвор, след което да ги накиснете във вода. Така се губят от около 10-15% от нитратите. При почистването и миенето на растенията трябва да отстраните техните най-нитратни части: кочана и горните листа на зелето, опашката на краставицата и т.н. Винаги белете краставиците и тиквичките. Ако краставиците, тиквичките и картофите имат жълти петна, не ги употребявайте, те имат прекалено много нитрати. Отстранявайте на „най- нитратните” части на растенията - кочан и външни листа на зелето, корите и опашките на краставиците и тиквичките. При варенето на зеленчуците се унищожават от 40 до 80% от нитратите. Водата, в която са врели, трябва да се излее, още докато е гореща. Ако я чакате да изстине заедно със зеленчуците, тогава част от нитратите ще се върне обратно в тях. Приготвяйте зеленчуковите салати с лимон, тъй като той съдържа много витамин С, препядстващ образуването на нитрити и нитрозамини.

ИНТЕРЕСНИ ФАКТИ

Доклад на Европейския орган за безопасност на храните (EFSA) от 2017 г. е одобрил приемлив дневен прием нитрати (ADI) относно количеството, което може да се консумира през целия живот, без значителен риск за здравето, което се равнява на 235 mg нитрат за човек с нормално телесно тегло, според възрастта и височината.

Някои експерти твърдят, че нитратите така са станали част от организма ни, че средните нива са не само безопасни, но и действително полезни – стига да идват от зеленчуци, а не от преработено месо. Научни изследванията показват, че използването на  антибактериална вода за уста може значително да намали въздействието на нитрити в устната ни кухина.

Резултатът? Ако искате да се храните с правилните видове нитрати и да избягвате потенциално канцерогенните, тогава яжте разнообразна храна с поне пет порции плодове и зеленчуци на ден и избягвайте да похапвате преработени меса твърде често. По този начин ползите от нитратите почти сигурно ще надделеят над недостатъците.

Текст: Milenita May