Лятото е чудесно време да се почувстваме комофортно и спокойно в кожата си, дори и да сме бременни. Как ви звучи идеята за детокос през лятото? Искате ли да си го подарите и да зарадвате тялото си? Ако отговорът е положителен, ето нашето предложение за целта: три дни вкусни, богати на хранителни вещества, олекотени менюта, които ще накарат тялото ви да се чувства леко и хармонично. Дори и да работите и да сте често заети, ви гарантираме, че следващите ястия ще поддържат баланса на тялото ви и ще ви осигурят изключително добра хидратация. 

Аюрведа след раждането - хранене по индийска диета

Какво по-лесно от това да напълните една купа с плодове и кисело мляко, които да ви накарат да започнете сутринта, последвани от обяда, който няма да бъде само салата, и вечеря, съсредоточена в хапване на зеленчуци. Този детокс е толкова добър, че ще използвате менюто отново и отново и след тези три дни.

ЗАКУСКА

  • Първи ден

Горски плодове: купичка с кисело мляко с пресни плодове (малини, боровинки, череши и др. сезонни) се приготвя лесно и ще ви осигури истинска храна, за да започнете деня си с пълноценен заряд. 

  • Вкори ден

Тропическа закуска: купичка с кисело мляко с пресни плодове (манго, маракуя, папая, банани и др. тропически плодове).

  • Трети ден

Шоко засуска: купичка с кисело мляко с пресни плодове (банани, фурми, какаови зърна, кокосови стърготини).

ОБЯД

Ако има нещо, което чувам често от колежки и приятелки, то е, че не могат да ядат само салата. Така че може да забравите само за салатения бар и да разнообразите с допълнително нещо, което е вкусно и полезно. 

  • Първи ден

Суши стил: кафяв ориз + печена сьомга + салата (настърган морков, краставица, авокадо, лук, маринован джинджифил).
Опционално меню: ако обичате суши, не се колебайте да си поръчате суши, след което може да вземете салата с водорасли.

Следобяд: Сок от лимон и джинджифил е перфектен за освежаване.

  • Втори ден

Тако стил: киноа + боб + салата (настъргано зеле, репички, кориандър, гуакамоле).

Следобяд: Сок от диня и лайм е страхотна освежаваща напитка.

Здравословното хранене на децата – кауза за по-добро бъдеще

  • Трети ден

Мезе стил: зеленчуци на скара (тиквички, чушки, гъби, лук, аспержи, моркови и други) + салата (рукола, маслини каламата, магданоз, зехтин, лимон).

Следобяд: Сок от краставица и мента е подходяща напитка за следобяда.

ВЕЧЕРЯ

  • Първи ден

Салата с пилешко месо, джинджифил и сусам

Продукти:
- 2½ чаши брюкселско зеле
- ½ глава червен лук, нарязан на кръгчета
- 2 котлета пилешки гърди
- ½ чаена лъжичка настърган джинджифил
- сок от 1 лимон
- 1 чаена лъжичка сусамово масло
- ¼ чаша зехтин

Начин на приготвяне: Загрейте грил тигана на силен огън. Капнете малко зехтин и поръсете малко сол върху кръгчетата червен лук и пилето. Печете ги на скара до готовност на пилето. Докато се готвят, смесете джинджифила, лимоновия сок, сусамовото масло и зехтина в голяма купа. Добавете брюкселското зеле към дресинга и разбъркайте. Нарежете печеното пиле и лука на хапки и добавете към салатата. Отгоре поръсете със сусамови семена и щипка сол.

  • Втори ден

Салата с шам фъстък, песто и грах

Продукти:
- 2 скилидки чесън
- ⅓ чаша почистени шамфъстъци
- кора от 1 лимон
- 1½ супени лъжици зехтин
- 150 гр. варени тестени изделия от нахут (макарони/паста)
- 1 чаша сварен грах 
- 2½ чаши брюкселско зеле

Пълноценното хранене е ключът към отглеждането на здраво и жизнено дете

Начин на приготвяне: Комбинирайте първите 4 съставки в купа и използвайте блендер, за да пасирате в песто сос (алтернативно може да използвате кухненски робот). Разбъркайте соса със сварена паста от нахут (винаги я варим няколко минути по-малко, отколкото предполага опаковката). След това добавете граха и брюкселското зеле. Завършете с поръсване със сол и черен пипер.

  • Трети ден

Яхния от бял боб и домати 

Продукти:
- 2 супени лъжици зехтин
- ½ глава червен лук, нарязан на кубчета
- 1 скилидка чесън, смлян
- 1 чаена лъжичка смлян кимион
- 1 чаена лъжичка смляна куркума
- 250 грама бял боб от консерва 
- 1 консерва чери домати 
- 2½ чаши брюкселско зеле

Начин на приготвяне: Загрейте зехтина в тиган. Добавете лука и чесъна за около 2 минути. Добавете подправките и гответе още 1 минутa. Добавете боба и доматите, намалете леко котлона и гответе около 10 минути. Добавете обилна щипка сол и брюкселското зеле и оставете да къкри още няколко минути, докато зеленчуците омекнат. Овкусете с още сол и черен пипер, ако желаете.

Бон Апети!

Текст: Milenita May