Какво е индийска диета по Аюрведа, какви са принципите на хранене?
Защо индийските диети са толкова търсени?
Мода ли е това или е потвърждение на ефективността и силата на Аюрведа?

Индийските учения отдавна са се утвърдили сред известните личности, които черпят от тях практически съвети за здравословен начин на живот, традициите на йога и древната индийска система на медицина - Аюрведа. Индийската диета също има корени в това учение. Задачата на Аюрведа за жените е те да установят такъв начин на хранене, при който да се постигне хармония между физиологичните и духовни потребности.

Здравословното хранене на децата – кауза за по-добро бъдеще

Основни принципи на диетата на Аюрведа

Един от основните принципи на Аюрведа е да се храните, когато се чувствате гладни, а не да чакате традиционното време за закуска, обяд или вечеря. Това означава, че всеки трябва да се вслуша в собственото си тяло и да определи биологичните си ритми. Тази система е много по-продуктивна от "насилието" върху тялото и апетита при традиционните диети. 

При Аюрведа храненето е с предимно прости, но прясно приготвени ястия. Не се консумират полуфабрикати и претоплена храна, както и не се ползват способи за приготвяне на храна, които са бързи, но едновременно с това и вредни за здравето. Вашата диета трябва да се основава единствено на пресни храни. За правилното храносмилане, тялото се нуждае от подходящо отношение - както по време на подготовката на храната, така и по време на самото хранене.

Аюрведа препоръчва да мислите за готвенето и храненето, като форма на ритуални действия - желателно е да се съсредоточите върху самия процес и да избягвате други, странични мисли. От това зависи енергията, която ще предадете на храната по време на подготовката, а след това – енергията, придобита по време на самото хранене. С този подход храната се смила по-добре – това са предимствата на Аюрведа и на Индийската диета.

Аюрведа препоръчва да не се пренебрегват разтоварващите дни. Вие сте свободни да избирате своята диета в зависимост от предпочитанията си. Основното правило е да се въздържате от тежка храна поне за един ден. Препоръчва се това да е ден, в който менюто ви да се състои от течности (вода, чай), плодове и зиленчуци в суров вид. Това ще ви помогне не само за улесняване на храносмилателната система, но и ще засили вашия дух.

Индийска диета - тя според Аюрведа се основава главно на принципите на вегетарианството, затова трябва да изключите месото от менюто си. В основата на диетата са плодовете, плодовите салати, пресните зеленчуци, зеленчуковите супи. Препоръчителни са и зърнените култури, ориз, соя, нахут, ядки, семена, както и нискомаслени млечни продукти - кисело мляко и извара. За напитки се препоръчват компоти, сокове и чай с лимон, без захар. Всеки знае, че индийската кухня се основава на голямото разнообразие от Аюрведа билки и подправки. В това се състои и една от големите ползи от диетата: заедно с подправките вашето тяло получава уникален набор от хранителни вещества, който не можем да постигнем с обичайната диета.

Пълноценното хранене е ключът към отглеждането на здраво и жизнено дете

Колко често трябва да се прави аюрведичната диета?

Това зависи  колко токсини има в тялото ви. За някои може да е необходимо веднъж годишно, в рамките на 10 – 14 дни, докато при други се налагат по-чести цикли на детоксикация. Като цяло е добре да се планира детокцикация веднъж на три месеца. Ако кърмите вашето бебе, е добре преди да започнете диетата да се консултирате с вашия лекар.

Примерен режим:

През първите три дни се консумират само плодове, зеленчуци, плодови и зеленчукови сокове. Всички плодове и зеленчуци трябва да са сурови и да имат свойства, спомагащи за детоксикацията на тялото. Почти всички плодове и зеленчуци могат да се включат, препоъчително е това да са сезонните. Правилото е те да бъдат лесни за смилане и леки за стомаха. След тези три дни постепенно преминете към готвени храни като супи - жълта или червена леща "Мунг дал". През цялото време може да ядете плодове, зеленчуци, както и да пиете сокове от тях. Пийте много вода и се движете достатъчно - това подкрепя процеса на детоксикация и изхвърля токсините навън.

Текст: Milenita May

Следете нашите новини и интересни истории на страницата ни във Фейсбук

Гледайте полезни лекции за родители в YоuTube канала ни

Не пропускайте новия ни брой

Последвайте "9 месеца" в Instagram