От както на пазара има свежи берита (ягоди и боровинки), все по-рядко хапваме ябълки вкъщи. Имах няколко останали, които не исках да хвърлям и реших да спретна един безглутенов щрудел. Обожавам безглутеново бутер тесто, защото няма тежък вкус след печене, а ябълките придават уникална сочност на този неустоим сладкиш.
Необходими продукти:
- безглутенови кори/ бутер тесто;
- 300 г ябълки;
- 50 г сушени кайсии;
- нектар от агаве;
- канела;
- 20 г кокосово масло;
- сок от лимон.
Начин на приготвяне:
1. Обелвате и нарязвате ябълките на малки парченца. Слагате ги в тиган, заедно с кокосовото масло, канелата и лимоновия сок, за да се задушат около 6–7 минути.
2. Намазвате кората с агаве и разпределяте сместа равномерно, след което отгоре поръсвате със сушени кайсии.
3. Завивате на руло и нарязвате парчета, които поставяте легнали в тавичка. Печете за около 30–35 минути в предварително загрята на 200 градуса фурна.
Съвет: Ако искате по-голяма сочност, вместо агаве, тестото може да намажете със сладко по избор – от рози например.