Въпреки рекордно ниския процент на детска смъртност през 2020 г., ново проучване открива неочакван скок в необяснимите смъртни случаи при чернокожи бебета през първата година от пандемията на Ковид, пише "NBC News".

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Процентът на SIDS, или синдром на внезапна детска смърт, се е увеличил с 15% за една година, от 33,3 смъртни случая на 100 000 бебета, родени през 2019 г., до 38,2 такива смъртни случая през 2020 г., според изследване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, публикувано в понеделник в медицинското списание Pediatrics.

SIDS е добре известен термин и се използва в случаите, в които причината за смъртта не може да бъде окончателно установена. 

Случаите на случайно задушаване също попадат под общия термин SUID или внезапна необяснима детска смърт.

Данните за SIDS не са разбити по раса и етническа принадлежност, но номерата на SUID са. Това е мястото, където изследователите са открили увеличаване на необяснимите смъртни случаи при чернокожи бебета, но не и за други расови или етнически групи.

Констатацията „беше абсолютна изненада за нас“, каза авторът на изследването, Шарин Паркс Браун, старши епидемиолог към екипа за перинатално и детско здраве на CDC. Расовите и етнически разбивки на такива смъртни случаи са последователни от десетилетия, заяви тя.

Почти всяко второ раждане у нас е с цезарово сечение

Причините за скока са неизвестни. Това може да е статистическа аномалия - необясним пробив в данните, който ще трябва да се наблюдава още няколко години, за да се види дали увеличението се задържа.

Може също така да отразява корекциите, направени от Националната асоциация на съдебните лекари през 2019 г. за това как внезапната смърт на бебета се класифицира в смъртните актове.

Ръководството казва, че намирането на бебета върху или близо до легло не е достатъчно, за да се квалифицират подобни смъртни случаи като случайно задушаване без доказателства, че дихателните пътища на децата наистина са били блокирани. Тези случаи, според препоръките, трябва да бъдат класифицирани като SIDS.

Каквато и да е причината, сложните расови различия очевидно продължават. Чернокожите хора бяха непропорционално засегнати от пандемията, както от заболяване, така и от икономическия стрес, който съпътстваше пандемията.

Плодовитостта на жената зависи от майчината линия в семейството

Според редакционна статия, публикувана заедно с проучването, чернокожите хора са повече от два пъти по-склонни от белите да живеят в бедност.

„А сред семействата с деца, бездомността е с 50% по-голяма сред тези, които се идентифицират като чернокожи“, пишат авторите.

Съавтор на редакционната статия, д-р Ребека Карлин, педиатър, свързана с Колумбийския университет в Ню Йорк, попита: Ако нямате безопасно място за сън на бебето си, как ще му осигурите безопасен сън?"

Нещо повече, чернокожите общности имат по-висок процент на тютюнопушене и преждевременни раждания. И двете са рискови фактори за внезапна детска смърт.

Практики за безопасен сън

Паркс Браун и нейният екип публикуваха проучване през 2021 г., според което небезопасното легло е водеща причина за неочаквани смъртни случаи при бебета на 4 месеца и по-малки.

ОВУЛАЦИОНЕН КАЛКУЛАТОР

За тази възрастова група меки предмети като одеяла, възглавници, обиколници за креватчета и плюшени животни, не трябва да се поставят в креватчетата, когато бебетата спят, според Американската академия по педиатрия. Децата на тази възраст нямат силата и двигателните умения да се освободят  от задушаване.

Насоките на AAP казват, че много малките бебета трябва да спят по гръб до първия си рожден ден. Те трябва да спят в леглата си сами върху твърди, плоски повърхности само с поставени чаршафи. Диванът и фотьойлите излагат бебетата на изключително висок риск от задушаване, тъй като те могат да останат приклещени между възглавниците на седалките или под спящи възрастни.

Други начини за намаляване на риска от внезапна детска смърт от AAP:

  • Доказано е, че кърменето, когато е възможно, намалява риска от внезапна смърт на бебето. AAP също цитира доказателства, че залъгалките, дадени по време на дрямка и преди лягане, могат да бъдат полезни.
  • Утежнените одеяла не трябва да се използват върху или близо до спящи бебета.
  • Уверете се, че бебешките креватчета не са изтеглени от пазара поради опасности за безопасността.
  • Помогнете на бебетата да укрепят мускулите си. Тази практика може да започне, казва AAP, скоро след като бебетата се приберат от болницата.

enlightenedОще любопитни и полезни новини четете на: darik.bg