За първи път в България е спасен крака на 4-годишно дете чрез индивидуална двойно растяща туморна колянна еднопротеза, съобщават от пловдивската УМБАЛ Еврохоспитал. Детето страда от Сарком на Юинг и на 8 март в отделението по ортопедия и травматология на болницата е извършена оперативна интервенция – органосъхраняваща операция, свързана с индивидуално туморно реконструктивно ендопротезиране на колянната става с възможности за растеж както на бедрото, така и на подбедрицата.

Димитър Господинов-Гуспата стана татко за трети път

Оперираното дете е от село Фелдфебел Денково, област Добрич. Извършена е предоперативна химиотерапия по съответен протокол. При операцията продължила около 6 часа успешно е съхранен долният десен крайник на детето, както и потенциалът му за растеж, както от страна на бедрото, така и от страна на подбедрицата. Интервенцията премина без усложнения от съдово-нервен характер. След кратък период на възстановяване се очаква детето да ходи и да натоварва оперирания десен долен крайник. Растящата колянна ендопротеза е изработена по поръчка за детето след предварително изготвен 3D модел на колянната става.

КАЛКУЛАТОР БРЕМЕННОСТ

Операцията е извършена от екип в състав проф. д-р Любен Стоков дм, проф. д-р Владимир Ставрев дмн и лекари от отделенията по „Ортопедия и травматология“ и „Анестезиология и интензивно лечение“ на УМБАЛ „Еврохоспитал Пловдив“ ООД. В екипа участва и специалист по съдова хирургия. Благодарение на иновативното техническо решение момчето запазва крака си, като ще може да си служи пълноценно с него.

Любящ баща дарява бъбрека си, за да спаси своето момченце

Вложеното скъпоструващо медицинско изделие се заплаща изцяло от Фонда за лечение на деца към НЗОК. Следоперативния период на детето протича гладко, като наблюдението се извършва от опитни реаниматори. След като бъде изписан, пациентът ще продължи химиотерапията по протокол.