Да седиш у дома и да получаваш пари – какво по-добро от това?! Едва ли някой работодател би отделил от бюджета си само защото имате хубави очи или можете да готвите добре на съпруга си. От години надомната работа обаче е позната по цял свят и се практикува успешно от много бременни и майки с малки деца. За съжаление все още у нас трудовите борси и Интернет сайтовете за намиране на работа не дават много подобни възможности. В повечето случаи офертите са неизгодни за работника и често той страда от нелоялни работодатели. Александра Антонова, филолог по образование и майка на две деца – 5-годишния Георги и 1 ½-годишната Мария-Екатерина, има намерение да промени това.

Новият сайт
„Няколко месеца след раждането на второто ми дете осъзнах, че имам нужда да работя, но без да прекъсвам майчинството си. Наблюдавах и други жени в моето положение. Когато отглеждането на бебето се превърне в рутина, много от тях изпитват потребност да се върнат към професията си, но без да се откъсват изцяло от грижите за детето. Осъзнах, че това може да стане само чрез дистанционна работа”, разказва Александра. Така се родила идеята за създаване на сайт mamajobs, специализиран в онлайн заетост. Идеята е желаещите не само да намират работа чрез Интернет, но и да я извършват благодарение на глобалната мрежа.


„Все повече жени разполагат с възможността да осъществяват комуникацията с работодателите онлайн, да извършват определени дейности и да получават заплащане за труда си. Работодателят от своя страна ще намери подходящия човек за почасова работа в лицето на майките, без да се ангажира с осигуряване на работно място, без да харчи пари за консумативи. Той ще получава продукта, за който е заплатил, а жените ще разполагат с времето си”, обяснява създателката на сайта.

Професиите
Александра предполага, че най-търсени и предлагани ще са преводаческите, коректорските и редакторските услуги. Уеб дизайн, интериорни и екстериорни консултации, юридически, счетоводни и инженерно-проектантски дейности също могат да се извършват дистанционно. Възможно е да се правят и медицински консултации.


„Работата, която бременните и майките ще намират в нашия сайт, ще е временна – докато им изтече майчинството. За някои жени обаче този вид заетост може да се окаже предпочитана. Важното е чрез надомната работа дамите да излязат от затворения, омагьосан ритъм на живот, в който попадат след раждането. Така те ще поддържат социални контакти, ще получават пари за работата, която вършат, и ще поддържат квалификацията си”, обяснява инициаторката на сайта.

5 минути онлайн
Сайтът представлява база данни, в която потенциалните работници се регистрират и публикуват своя автобиография, мотивационно писмо, снимка. Те задължително трябва да посочат с каква надомна работа биха искали да се занимават. Сайтът е разделен на категории по професии. Така работодателите ще могат лесно да изберат подходящия кандидат и да се свържат с него. „Работник и работодател могат да сключат граждански договор за извършване на онлайн дейност. Така отношенията между страните ще се регулират и няма да има измамени – нито майки, нито работодатели. Надявам се, че жените, които остават у дома с детето си, ще оценят възможностите, които сайтът ще им предлага, и ще се възползват”, казва Александра.

Мая Ковачева

Работа онлайн
67% от вече родилите жени са склонни да работят онлайн, показва проучване на списание „9 месеца”. 22% от анкетираните са склонни да опитат, за да поддържат социалния и професионалния статус. Само 10% не биха пробвали да работят чрез Интернет.