Много млади майки се раздвояват между желанието си колкото може по-дълго време да отглеждат своето малко дете и необходимостта да се върнат към професията си. А те искат да се върнат на работа поради различни причини: финансово затруднение, безпокойство, че продължителното отсъствие няма да се хареса на работодателя им... Някои не желаят да изостават в своето обучение или в професионалната си кариера. Това означава, че трябва да си потърсят заместник, който да се грижи за детето. Така или иначе налага се да се вземе решение кой ще го гледа?


Най-благоприятна е ситуацията, когато има любеща баба – достатъчно здрава и енергична. Ако обаче не може да се разчита на този вариант, трябва да се потърси чужда жена. Как става това? В разговор с приятелки или близки се посочва някоя проверена жена или пък тяхна позната, която би желала да поеме такъв ангажимент. Възможно решение е да е някоя съседка, която живее наблизо и е добре позната.

Случва се да се прибегне и до обяви. Тогава следват срещи с една или с повече жени, разговори, уточняване на условията. Предлага се изпитателен период. Темите, които засягам, са в тясна връзка с моя професионален опит. Този път ще се спра на някои психологични проблеми които съм установила в подобни случаи. Бих ги разделила на две: едните засягат детето, другите – жените, ангажирали се за детегледачки.
Детето преживява негативно промяната. То е разстроено поради липсата на мама, от нейното отсъствие, особено ако тя се прибира късно. В други случаи детегледачката не е била въведена постепенно в живота на детето. То веднага, без пробен период й е оставено за цял ден, вместо отначало да е с нея за кратко време, за да може да я приеме, да свикне по-лесно и с отсъствието на мама. Не е имало време за изпробване на заместничката, докато мама още не е тръгнала на работа...

Случва се някои по-големи деца – 4–5-годишни, да посрещат враждебно новата жена. Те й оказват съпротива и я провокират с различни реплики: “Това е нашата тоалетна – няма да ходиш в нея!”, “Не искам да правя каквото ти казваш.” Подобно поведение е обяснима реакция на протест срещу навлизането на чужд човек в живота на детето – непознат, който ще замества отсъстващата майка.
Възможно е малчуганът да не приеме детегледачката и да се разстройва от неумението й въобще “да се отвори” към детската психика и потребности. Макар и по-рядко, някои жени си разрешават заплахи и дори физическо насилие. Справедливостта налага да се вземат предвид и емоциите, свързани с дискомфорт и неудовлетвореност у наетата заместничка на мама. Тя може да преживява голямо психично напрежение, защото й е трудно да се справя с едно неуправляемо, прекалено разглезено дете. В някои семейства започват да й се възлагат и допълнителни задачи – да мие прозорци, да пазарува, глади, пере, готви... А родителите системно се връщат по-късно от уговорения час, което пречи на жената пълноценно да почива и да отделя достатъчно време за своите лични нужди и проблеми.
Въпреки най-внимателните предварителни проучвания възможни са разочарования от заместничката. Ето защо, след като изтече един изпитателен период (най-много до месец), трябва вече да сте се ориентирали. Дали детето ви се чувства добре с наетата жена – емоционално и физически. За целта отговорете на някои въпроси

 • Появиха ли се проблеми с храненето и съня при детето?
 • Буди ли се уплашено, спи ли неспокойно?
 • Винаги ли става тревожно, когато жената идва, а вие тръгвате за работа?
 • Заварвате ли го потиснато и без настроение в края на деня, готово да се вкопчи във вас и да не ви пусне цялата вечер?
 • Появиха ли се нецензурни думи в речника му?
 • Има ли синини по тялото му и други следи от насилие?
  Отговорете на някои въпроси, свързани и с детегледачката.
 • Често ли закъснява или си измисля неубедителни причини за отсъствия?
 • Дали все е недоспала, разсеяна?
 • Пристрастена ли е към телевизора и към своята любима музика?
 • Общува ли формално и без топлота с детето?
 • Полага ли усилия да стимулира психичното му развитие (да му чете приказки, да сглобяват пъзели, да рисуват и т.н.)?
 • Справя ли със задълженията си и допуска ли важни пропуски (да даде в определен час антибиотика или друго лекарство например)?
 • Когато е навън с детето, среща ли се със съмнителни личности или дали те я посещават във вашия дом?
  При възникнали неблагоприятни сигнали и съмнения постарайте се да изясните по-добре положението. По заобиколен начин може да получите информация от детето (ако то вече говори). Питайте го добре ли прекарва с леля... Какво правят и за какво си приказват с нея, тя разрешава ли му всичко или точно обратното и т.н. Ако ви се удаде възможност, бихте могли да се приберете изненадващо по-рано от очакваното време и сама да се ориентирате доколко животът в дома ви е спокоен и детето ви доволно. След като съберете достатъчно убедителни доводи, че жената не е подходяща за детегледачка, не отлагайте дълго раздялата. Проведете спокоен и аргументиран разговор с нея. Пред детето спестявайте негативни коментарии по неин адрес – все пак тя ви е оказала някаква помощ. Когато ви предстои избор на детегледачка, имайте предвид и някои препоръки
  Възрастта е от значение. Младите момичета са по-подходяща компания за по-големите деца, както и за по-кратки периоди от време – на майката са й нужни няколко часа, за да свърши важна работа през деня, за да се вземе детето от детската градина до завръщането й от работа или пък просто да излезе малко за релаксация... Докато жените в по-зряла възраст се справят с различни по вид грижи за цял ден, те са по-опитни и отговорни. Разбира се, всичко зависи от конкретната личност.
  Преди наемането на жената още по време на събеседването постарайте се да прецените какво е културното й равнище. Огледайте добре външния й вид. Изяснете дали е в добро здраве, пуши ли?
  Какъв е нейният досегашен опит в отглеждането на деца? Опишете особеностите на своето дете, режима му на хранене, сън, игри и разходки, който сте създали.
  Ако детето е в състояние да ви разбере, представете му тази леля в добра светлина. Обяснете му, че с нея ще четат приказки, ще излизат в парка, а вие ще може да ходите спокойно на работа през това време.
  Обезателно прекарайте заедно определен подготвителен период. Той е необходим за всички. През това време детегледачката и детето ви ще се опознаят и ще свикнат един с друг, а вие ще получите по-ясна представа създава ли се между тях непринудено и леко общуване.
  От моите многобройни контакти със семейства с малки деца преобладават добрите отзиви за жени, които всеотдайно и с любов отглеждат и възпитават чуждо дете. Има обаче някои, които се посвещават на тази професия единствено от финансови съображения. С такава жена вашето дете няма да се чувства добре. То ще изживява дискомфорт и ако много често сменяте детегледачките му.