Будилникът звъни, скачате от леглото и хуквате с бодра крачка към банята... Хоп, но нещо не е както преди... Крачката ви вече не е толкова бодра, главата ви се мае, гади ви се, а и как не ви се става тази сутрин... и изобщо трябва ли да си миете зъбите точно сега...

Да работите и да сте бременна не е толкова лесно, колкото изглежда. Трябва да се съобразявате със сутрешното гадене, с отпадналостта, дори и най-малкият проблем може да ви разстрои. Милиони бременни по света обаче се справят със стреса на работното място и без проблем ходят на работа и през 9-те месеца. За да преодолеете по-лесно неразположенията на тялото и духа, спазвайте някои основни правила, които ще направят живота ви по-лек.

Добре е веднага след като видите двете чертички на теста за бременност, да проверите дали мястото, на което се трудите, е безопасно за вас и за нероденото ви дете. Преценете ще можете ли да оставате на работа по цял ден или ще ходите само за няколко часа. Ако работите в среда, в която има химикали или други вредни вещества, най-добре си останете вкъщи. Обсъдете с лекаря си естеството на работата. В случай че се налага да стоите права по цял ден, да вдигате тежко или около вас е прекалено шумно, акушер-гинекологът ви трябва да следи бременността ви внимателно и да ви преглежда на ехограф по-често от обичайното – най-добре два пъти месечно.

По-спокойно!
Опитайте се да контролирате нивото на стреса в работата. В началото на бременността умората и постоянната промяна на нивото на хормоните ще ви направят по-раздразнителна. Добре е да следвате някои съвети, които са спасили не една и две работещи бъдещи майки от сериозни конфликти в службата:

Не поемайте повече работа, отколкото можете да свършите. Ако графикът ви е затрупан със задачи, прехвърлете част от тях на по-амбициозен колега, който иска да се доказва пред шефовете ви. Сега не е времето да изтъквате кариеризма си.

Усамотявайте се по 5 минути на всеки един час. Ако имате възможност, лягайте за малко. За препоръчване е да поспивате половин час през обедната почивка.

Когато се чувствате най-натоварена и изнервена, затворете очи и няколко пъти вдишвайте и издишвайте дълбоко.
Пийте топъл плодов или билков чай.
Слушайте тиха, релаксираща музика. За да не пречите на колегите си, използвайте слушалки.
Запалете си ароматни свещички. Най-подходящ е мирисът на лавандула, лимон, портокал.
Ако денят в офиса ви е бил тежък, споделете притесненията си с близките. Поплачете и излейте гнева си. Това ще намали нивото на стреса.

Удобство за мама
През бременността тялото ви постоянно се променя – качвате килограми, гърдите ви се уголемяват, от наедрелия корем центърът на тежестта ви се премества... Съобразявайте се с тези промени, за да се чувствате уютно и комфортно. Изберете най-удобния стол от офиса и шеговито залепете на него стикер с името си. Колегите ви със сигурност ще ви го отстъпят. Ставайте от работното си място и се разхождайте наоколо няколко минути на всеки час. Ако работата ви задължава да седите непрекъснато, протягайте краката си под бюрото. През половин час въртете стъпалата от глезените си в различни посоки. Това ще подобри кръвообращението ви и ще ви предпази от така неприятните мускулни крампи, които се появяват през последните месеци на бременността.

Купете си удобен сутиен, съобразен с големината на постоянно нарастващия ви бюст. Възможно е да се сблъскате и с друг проблем – появата на коластра. Мокрите петна по дрехите не са никак приятни. Може да ги избегнете с помощта на специалните подложки, които се прикрепят към сутиена. Добре е да пиете повече вода и така да се справяте с отичането, което ви очаква в края на 9-те месеца. Хапвайте по малко и често, за да се чувствате енергична и жизнена през целия ден. Включвайте в менюто си плодове и зеленчуци, наблягайте на киселото мляко. Забравете готовите храни. Приготвяйте си обяда вкъщи, така ще знаете, че всичко е добре измито и прясно нарязано.

Много жени не обръщат внимание на облеклото си през бременността, но то е от изключително значение особено в работата. За съжаление все още се шири митът, че бременната дама не е толкова работоспособна, както преди. Това мнение може да се засили и от външния вид. Ето защо съобразявайте дрехите си с работната среда и не допускайте да изглеждате небрежно само защото сте с корем. Глезете краката си с удобни обувки, но забравете маратонките и спортните кецове.

...Будилникът отдавна звъни и вече трябваше да сте на работа...