Може би и във вашия офис има шефове и колеги, които са ужасени от новината, че очаквате дете. Те въздъхват дълбоко, щом разберат за бременността ви, усмихват ви се мило и, разбира се, казват колко много се радват за вас. А в действителност започват да следят дали не работите по-малко, дали почивате по-често или отсъствате по болест. По-добре общувайте с колегите, които искрено споделят радостта ви за бебето и се интересуват как се чувствате. Те виждат, че се справяте с работата си и дори ви се възхищават.

Променете графика си
Ако е възможно, променете някои неща в работното си ежедневие. Сигурно през първите месеци ще се чувствате отпаднала и изморена, сутрин ще ви се гади и ще имате нужда от повече време да се подготвите за излизане. Уговорете се с шефа си да започвате по-късно и да извършвате основните си служебни задължения в часовете, когато сте най-работоспособна.

Тонизирайте се
Между 4-ия и 7-ия месец повечето бременни се чувстват добре и дори са изпълнени с жизненост и енергия. Организирайте здравословно ежедневието си и ще се радвате на добрата си кондиция. На работното си място отделяйте няколко пъти на ден по десетина минути за упражнения. Започнете още вкъщи подготовка за дългия ден в офиса.
Ако предимно седите, препоръчваме ви веднъж седмично да правите процедури с рициново масло. Те имат много добър ефект върху тазовото дъно и мускулатурата на матката и чудесно действат върху кожата. Напоете 1–2 памучни кърпи със затоплено рициново масло. Сложете ги върху корема и ги покрийте с прозрачно фолио. След това легнете и поставете до корема си шише с топла вода.


Сутрин, за да се заредите с допълнителна енергия и да активирате рефлекторните точки, разположени по ходилата, правете масаж на стъпалата си със сусамово масло. 
Ако сте предразположена към разширени вени, носете поддържащи ластични чорапи – вече има достатъчно елегантни (дискретни) модели.
Предлагаме ви упражнение, което можете да правите многократно в офиса. Поставете под бюрото си някоя голяма книга. Стъпете с пръстите на краката върху нея и повдигайте и отпускайте петите с кръгообразни движения. Накрая опишете няколко кръга с пръстите на краката.
Създавайте си уют на работното място. Снабдете се с удобен стол, който да осигурява физиологичната ви стойка. Не заемайте продължително време една и съща поза. Ставайте често, а ако работите права, използвайте всяка възможност да поседнете.
Не ползвайте асансьор, а се изкачвайте по стълбите. Когато искате да говорите с колегите в другата стая, не се свързвайте по телефона, а се разходете до тях. 

Михаела Михайлова
фитнес инструктор


Масаж на главата за ободряване
След този масаж ще се почувствате лека като перце.
Заровете пръстите си в основата на косата и правете кръгообразни движения първо от челото, после от слепоочията и ушите към темето. След това с пръстите леко издърпайте косата с пръсти и я теглете навън по цялото протежение и предимно по челото. Накрая почукайте главата с върха на пръстите.