През последните няколко години на мода излязоха позитивното мислене и здравословният начин на живот. Усмихвайте се по-често, хранете се според правилата на разделното хранене, носете дрехи само от естествени материи... Колкото по-екологично, толкова по-добре. Хомеопатията е метод на лечение, но всъщност изобщо не е модно течение, дори напротив. Тази наука съществува повече от два века и се ползва с уважение както от обикновените хора, така и от светила в областта на медицината. Тя е алтернатива, благодарение на която болестите изчезват без намесата на химични субстанции в безбройните хапчета и сиропи, в стандартните лекарства. Д-р Дора Пачова, председател на Асоциацията на лекарите хомеопати в България, дава ценни съвети как хомеопатията може да се приложи през 9-те месеца.

Това “Да”
Хомеопатията може да се използва като основен и като допълващ метод на лечение при почти всички състояния през бременността, които не изискват спешна или хирургична медицинска намеса. Тя се прилага успешно през всички етапи на износването на бебето. Съществуват редица ефикасни лекарства срещу неприятното сутрешно гадене и повръщане, отвращението от храни, което съпътства много бъдещи майки. Някои хомеопатични средства помагат при отоците, които се появяват през второто и третото тримесечие, разширените вени и хормоналния дисбаланс в организма. Има и средства, които, приемани навреме, подобряват състоянието на съединителната тъкан на кожата и така предотвратяват появата на стрии. Хомеопатичните лекарства се прилагат успешно и в борбата срещу честите простуди, без да натоварват организма както на майката, така и на бебето. 

Това “Не”
Всяка бъдеща майка трябва да знае, че като всеки метод на лечение и хомеопатията се прилага само от опитни и квалифицирани специалисти. Те обаче не могат да заменят апаратурата и инструментите на личния лекар и акушер-гинеколога. Ето защо не всяко състояние през бременността може да се лекува от хомеопат. Не подценявайте рисковете през този период.

Редовно на преглед
Важно е още след като бъдещата майка види двете чертички на теста за бременност, да посети акушер-гинеколога си и да направи всички необходими изследвания. Не бива да пропуска и редовните ехографски прегледи. Хомеопатичното лечение и стандартната медицина могат да вървят ръка за ръка, стига бебето и майката да се наблюдават едновременно и от двамата специалисти. Само така може да се прецени дали детето се развива правилно и дали жената няма нужда от друг вид лечение. Добрата връзка между лекарите и бъдещата майка е от изключително значение.

Внимание – мирише!
В редки случаи силните миризми на ментата и евкалипта например могат да окажат неблагоприятно влияние и да се наложи лечението с хомеопатични лекарства да се прекъсне. Същото въздействие има и пиенето на голямо количество кафе. Чаша от топлата напитка обаче не може да намали ефекта от лекарствата. Важно е да се знае, че хомеопатичните капки и хапчета могат да се пият в съчетание със стандартните, предписани от лекаря, когато това се налага. В тези случаи и болните, и лекарите не трябва да се притесняват от лекарствена несъвместимост. Хомеопатичните лекарства не натоварват химически организма на болния. 

Мая Ковачева