21 юли 2014 г.

Месеци преди да кажат първото „мама” или „тата” бебетата практикуват тези думи наум, показва наскоро проведено проучване. Зоните от мозъка, отговорни за речта, се развиват значително около 7-месечна възраст, независимо че повечето малчугани не проговарят преди да навършат една година. „Установихме, че още докато само слушат, зоните от мозъка на бебетата, отговорни за речта, проявяват голяма активност. Това означава, че при 7-месечните бебета мозъкът се опитва да разбере как да създаде правилните връзки, за да стане възможно възпроизвеждането на думи”, твърди неврологът Патриша Кул от Университета във Вашингтон, ръководител на изследването.

Между 6-ия и 8-ия месец детето вече селектира звуковете, специфични за средата, в която се намира. Така след първата година малчуганите се фокусират главно върху звуковете, които чуват най-често – върху майчиния език. Проучванията показват колко е важно да говорим на бебетата, въпреки че те не могат да ни отговорят.


"Слушайки ни да говорим, бебетата упражняват способността си да изграждат звукови връзки, още преди да могат да кажат дори дума", обобщава д-р Кул.