Деца до две години не трябва да гледат телевизия, телефон, таблет или компютър, за да имат здрав и пълноценен сън. За тези на възраст от 2 до 5 години, гледането в екрана трябва да е сведено до час на ден. Това се казва в нови насоки издадени от Световната здравна оргнизация. Децата трябва да имат повеч време за движение и игра, категорични са специалистите.

„Постигането на здраве за всички означава да правим това, което е За добро здраве, трябва да се погрижим от самото начало на човешкия живот. Ранното детство е период на бързо развитие и време, когато моделите на семейния начин на живот могат да бъдат адаптирани, за да сме здрави за вбъдеще“, смята генералният директор на СЗО д-р Тедрос Адханом Гебрейесус.

Новите насоки за физическа активност, заседнало поведение и сън за деца под 5 години са разработени от експертна група на СЗО. Тя разкри последиците над малките деца на от недостатъчен сън и времето, прекарано в седене, гледайки всички видове електронни екрани. Оказва се, че и дългото седене в столчето за хранене или в това за колата също влияят зле на малчуганите.

„Подобряването на физическата активност, намаляването на заседналостта и осигуряването на качествен сън при малки деца ще подобри тяхното физическо, психично здраве и благополучие и ще помогне за предотвратяване на детското затлъстяване и свързаните с него заболявания по-късно в живота“, казва д-р Фиона Бул, мениджър на програмата за наблюдение и популация към здравната организация.

Неспазването на настоящите препоръки за физическа активност е причина за повече от 5 милиона смъртни случая в световен мащаб всяка година във всички възрастови групи. В момента над 23% от възрастните и 80% от подрастващите са недостатъчно физически активни. Ако здравословната физическа активност, заседналото поведение и навиците за сън са установени в началото на живота, това помага да се формират навици през детството, юношеството и в зряла възраст.

„Това, което всъщност трябва да направим, е да върнем играта за деца“, казва д-р Хуана Уилъмсен, координатор на СЗО за затлъстяване и физическа активност в детството. „Тук става въпрос всремето прекарано в седене или гледане на телевизия да бъде превъзрнато в игра или движение, като скоро ще видим значително подобрение в съня на децата“, допълва тя.

Качественото заседнало време, прекарано в интерактивни дейности, които не са на екрана, с грижи, като четене, разказване на истории, пеене и пъзели, е много важно за развитието на детето.

Важните взаимодействия между физическата активност, заседналото поведение и адекватното време за сън и тяхното въздействие върху физическото и психическото здраве и благополучие, бяха признати от Комисията за борба с детското затлъстяване, която призова за ясни насоки относно физическата активност, заседналото поведение и съня при малките деца.

Прилагането на препоръките в тези насоки през първите пет години от живота ще допринесе за двигателното и когнитивното развитие на децата и здравето през целия живот.

Препоръки от Световната здравна организация:

Бебетата (по-малко от 1 година):

Да бъдат физически активни няколко пъти на ден по различни начини, особено чрез интерактивна игра на пода. За тези, които все още не са подвижни, това включва най-малко 30 минути в легнало положение, разпределени през целия ден, докато са будни.

Важно е да се знае, че в определени периоди от живота си децата имат нужда от определени часове сън. От 0-3 месечна възраст трябва да спят от 14-17 часа. От 4-11 месеца трябва да спят от 12-16 часа. Това е означава здрав сън, който би могъл да бъде постгнат, ако бебета са грали и са се уморили физически.

 Деца на 1-2 години:

Да прекарат най-малко 180 минути в различни видове физически дейности, включително по-интензивна физическа активност, разпределена през целия ден. За 1-годишни деца не се препоръчва никакво време прекарано пред телевизор, компютър, таблет или телефон. Видеоклиповете, детските филмчета и компютърните игри са противопоказни за малките деца. Те водят до сериозни нарушения в съна. За децата нас 2-годишна възраст на възраст може да се пуска нещо от телефон или телевизор, но за не повече от час, съветват учените. За предпочитане е детето да се насърчава с разглеждане на книги, четене на приказки, рисуване. На тази възраст децата имат нужда от 11-14 часа сън на ден.  

Деца на 3-4 години:

Да прекарат най-малко 180 минути в различни видове физически дейности с всякакъв интензитет, от които поне 60 минути физическа активност с умерена до енергична интензивност, разпределена през целия ден.

Имайте предвид, че децата на тази възраст имат нужда от 10–13 часа пълноценен сън.