Намирам се в един дворец. Място, където се раждат таланти. Място, което дава надежда за бъдещето. Място, изпълнено с детски смях, мечти и вдъхновение.

Уважаеми читатели, имам удоволствието да ви представя Националния дворец на децата (НДД)! Това е най-голямата институция в България за допълнително образование и възпитание, за пълноценно ангажиране на свободното време на децата и младежите и превантивна работа с подрастващите. НДД е единственото и уникално по рода си звено на Министерството на образованието и науката с национално значение, което предлага целогодишно разнообразни и атрактивни дейности във всички културно-образователни области, осигурявайки подходящи условия за овладяването на необходимите умения и компетенции за успешната реализация на младите хора и усвояването на европейските стандарти на образование, работа и живот. В НДД децата откриват и развиват своите умения, дарования и таланти в над 50 разнообразни педагогически форми в пет основни направления.

След кратко очакване да се запозная лично с Дора Симеонова (ръководител на школа „Любознайко”, школа „Лего конструиране и моделиране”, школа „Английски език за малчугани” и „Лего игротека”) тя се появи. Срещнахме се на втория етаж. Разбира се, Дора не беше сама – около нея щъкаха малки момчета и момичета, които енергично в един глас ме поздравиха със „Здравей, здравей, здравей...!“. Видях всичките им зъбчета. Те се усмихваха, аз се стоплих и забравих, че навън снегът е завил града като бяло одеяло. Останах приятно изненадана колко комуникативни, умни, дейни са тези прекрасни деца. Заедно отидохме в лего залата. Те мигновено се впуснаха в игри, а аз седнах на един стол и внимателно започнах да слушам вдъхновяващата Дора Симеонова, която имаше да каже нещо твърде важно на мен, а и на вас. Ето какво сподели тя…

Говори Дора

Да подадем ръка на ЛЕГО КОНСТРУИРАНЕ и ИГРОТЕКА

Лего залата е създадена преди 25 години, оформена като помещение за малки деца, които да се забавляват чрез конструктивни игри, развиващи техните двигателни умения. Да, в тази зала се набляга на конструиране, особено важно за децата на възраст между 3 и 6 години, защото това е изключително полезно за развитието им. Сладките малчугани често се превъплъщават в различни роли по време на своите игри.

Всички знаем – децата не могат да пазят всяка една вещ, защото са малки. Случва се случайно да изпуснат някоя играчка или пък нарочно да я хвърлят, това е съвсем нормално. Важно е обаче центровете да се обновяват, за да се чувстват децата комфортно и удобно. Имаме изключително добра база като пространство, хубави зали, големи, просторни. За съжаление, настилката не е подходяща за предназначението им. Би следвало на децата да им бъде меко, топло, а в този случай мокетът, с който разполагаме, не отговаря на изискванията – малките тичат, скачат, играят, вдига се прах. Желанието ни е да успеем да го подменим.

catsi

Обучение чрез игра

В НДД работят педагози, специалисти, които няма да намерите из детските игрови центрове в моловете. Хора с големи сърца, неуморими в своята работа. Добре е да подчертаем, че съществено място в заниманията с деца заема обучителният елемент, особено с помощта на конструкторите. Мъниците усвояват цветовете, формите, пространствената ориентация. Забавляват се, чувстват се приятно, докато учат. Затова е препоръчително базата от хубави и скъпи играчки да се обновява, ще се радваме все повече деца да имат достъп до подобни предмети. Има и творчески занимания, въпреки че центърът се води лего игротека. Опитваме да подхождаме индивидуално към предпочитанията на мъниците. Понякога те желаят да рисуват, тогава насочваме време и енергия именно в тази посока. Средата, която предлагаме на децата, е добра. Те имат чудесно място за общуване, щастливи са, а родителите им – спокойни.

Ние вярваме, че децата, които активно използват материалите в лего залата, в бъдеще ще имат иновативни, различни идеи, които със замах и увереност ще могат да реализират, понеже основата е била поставена навреме. Малките проекти днес се превръщат в големи постижения утре – това е сентенцията, колелото, задвижващо нашата мотивация да даваме всичко от себе си на тези деца. Всъщност сладките любознайковци и леголюбци са по-креативни, сетивни и творчески настроени дори от нас, възрастните. Лична мисия е да подкрепяме детските стремежи за разработване на идеи, които са предпоставка за по-добро бъдеще.

Достъпно за всички

В НДД идват деца от средностатистически семейства. Родителите им са интелигентни хора, чийто приоритет е децата им да се развиват, да се занимават с дейности с възпитателен елемент, но и забавен едновременно. В двореца децата се учат да бъдат добри към хората, с които контактуват, към техните връстници, учат се да споделят общи конструктивни елементи. Разбират, че е важно да показват толерантност по време на игрите, както и да умеят да балансират между своите лични предпочитания и тези на останалите. Както стана ясно, в детските занимания при нас има обучителен, възпитателен и забавен елемент, разбира се.

НДД – по-доброто място за подкрепа на личностното развитие на децата и учениците

Аз съм учител, ръководещ лего залата, но освен това провеждам занимания по математика в предучилищна школа „Любознайко“.

Лего елементите са отлична база за осъществяването на подобен вид дейност. Децата се научават да боравят с форми и понятия като „късно“, „дълго“, „високо“, чрез конструкторите всичко това се онагледява. Децата имат възможност да споделят и да пресъздадат социалния опит, който имат, макар да са на крехка възраст. Преподавателите имат за цел да ги насочват, да обогатяват техните преживявания и знания – житейски и научни. Например, когато имаме конструктор с динозаври и тропическа гора, децата споделят своите собствени наблюдения по темата, разказват, че са посещавали музеи, в които са виждали експонати. Всички коментират, питат, включват се и учителите, за да насочват децата. Средата, както сами са се уверили родителите, наистина е полезна за развитието на малки деца. Надявам се усилията ни да се увенчаят с успех, защото това трябва да продължи да съществува, целият този процес дарява „кислород“ на децата относно бъдещата им реализация. Много ще се радвам, ако намерим съмишленици, хора, които да подкрепят нашата визия за работа, общуване и прогрес.

Промяната идва, когато срещне съмишленици

Националният дворец на децата (НДД) е институция към Министерството на образованието и науката и точно поради това средствата за обновяване на материалната база са определено оскъдни.

Много години поставям въпроса за нови настилки – ламинат, вместо балатум и мокет (имайки предвид алергиите на децата), нови столчета (с помощи на родители са закупени масички). За лего залата от 15 години не са отделяни средства за обновяване на базата. Всичко ново е от помощта на дарители.

Ще разчитаме на хора, които познават нашата работа, но и на съратници по идеи и мечти. Харесвам работата си, обичам децата и не мога да се примиря с мисълта, че не можем да поддържаме, ако не прекрасна, то поне прилична среда за игра и развитие.

Ако решите да подкрепите дейността на НДД, ще вдъхнете кураж и надежда на преподавателите, които всекидневно, с много любов „скулптурират“ до съвършенство формите на децата. Децата на България.

Най-общо казано, необходими са…

нови настилки, шкафчета, играчки, конструктори, учебни помагала, които да преобразят игровите центрове. Спортните уреди не остават по-назад, наложително е и те да бъдат обновени, да бъдат заменени с нови.

Ще е хубаво да срещнем подкрепа и в лицето например на фирма, която да изработи и постави нова настилка, дори само в една стая. За нас това ще означава наистина много. Повярвайте, че и най-дребният жест, бива високо оценен от всички преподаватели и деца. Острата необходимост от материална база е видима. Колко прекрасно ще бъде, ако някоя мебелна фирма се отзове с готовност да предостави шкафчета и столчета! С отворени обятия сме и за нови аудио- и визуални средства, събуждащи детското любопитство, приковаващи интереса на малките. Съвременното поколение има нужда от мултимедия, въпреки че ние наблягаме предимно на книгите и специалното отношение към тях. Държавата също ни подкрепи със средства за нов покрив, но не можем да разчитаме за всичко на нея. Сградата е голяма, необходимостта от инвестиция също.

28081565 1593923350685485 1554798971 o

Какво да направим, ако решим да помогнем?

Ако има хора (или фирми), които желаят да помогнат, могат да дарят нови конструктори, играчки (или да реализират ремонтни дейности) оставяйки ги лично в двореца или като се обадят на тел.: 02 920 23 17 - централа; 929 21 23; 929 28 95 за повече информация.

"Благодарим на всички, които ще ни подкрепят и ще станат част от нашата кауза, защото заедно можем повече." Дора Симеонова

 

Разговора проведе Виржиния Николова