Миналата седмица имах пет повода да се скапя от унижение. В понеделник на връщане от работа се отбих в кварталната бакалия. Продавачката, въпреки че ме познава, се опита да ми пробута майонеза с изтекъл срок на годност. После любимият ме изненада “приятно”, като ми подари крем против стрии. На следващия ден в офиса една колежка ми направи забележка, че не съм комбинирала добре цветовете на полата и чорапогащите... В същата седмица обикалях целия град, за да търся подходящ подарък за 30-годишнината на сестра ми, а когато й го поднесох, тя направи неприятна физиономия и дори не ми благодари. Върхът беше, когато най-добрата ми приятелка забрави да ми честити именния ден. А в този ден говорихме три пъти по телефона. 


Въпреки ударите под кръста, успях да запазя самообладание. Проявих дебелокожие. Иначе сигурно щях да се сгрухам, да страдам безутешно и да се съсипя от самосъжаление. А така само щях да вгорча и без това невеселия си живот...

Познат ли ви е този монолог? Случва ли ви се да направите  подобна изповед след някоя язвителна забележка, критика или поглед накриво. Слабото ви място е улучено и вие направо се сривате. За нула време неувереността и комплексите ви вземат връх. Не ви се иска, но често ставате жертва на прекалената си обидчивост. А това подлага на мъчение не само вас, но и околните, които постоянно трябва да внимават как разговарят с вас. 
Не всичко обаче е безнадеждно! Предлагаме ви психотренинг, който може да ви помогне да притъпите чувствителността си и да укрепите “имунната система” на душата си. Ще се уверите, че придобиването на по-дебела кожа не е мисия невъзможна.

Приемете тренинга като предпазна мярка и като самозащита в случаите, когато някой стъпи на болното ви място.

Вие сте супер!
Няма по-добра защита срещу хорските подмятания и обиди от доброто ви самочувствие. Харесвайте се и се обичайте, дори да знаете, че не сте перфектна. Независимо от треските за дялане със сигурност можете да се гордеете с десетки прекрасни качества. Никога не забравяйте, че ги имате! Оценявайте се високо – това ще подобри самочувствието ви. Този, който се самоподценява, изглежда незначителен преди всичко пред себе си. Как искате другите да ви харесват, ако вие не можете да се понасяте? Преднамерени или не, често ще се срещате с обиди. С нетактични, груби и невъзпитани хора – също. Затова обръщайте си повече внимание. Поглеждайте се по-често усмихнато в огледалото и търсете положителното у себе си. Имунитетът ви ще се засили, ако не подценявате и околните. Концентрирайте се върху добрите им страни. Така имате голям шанс и околните да ви отвърнат със същото.

Не губете кураж!
Най-лесният начин да се предпазвате от разочарования е да не поемате инициативата и да не предприемате нищо. Колкото по-малко решения вземате, толкова по-малка е опасността да сбъркате. Тръгнете ли обаче по тази пътека, няма да стигнете далеч, макар и да не ви изядат вълците. Ако пасивността е вашият избор, не се надявайте на големи успехи. Единственият начин да разберете на какво сте способна е да се научите да посрещате предизвикателствата. Само така ще преодолявате опасенията от провал и ще станете по-уверена.

Справяте се чудесно!
Обикновено чувствителните хора страдат от мисълта, че не се справят достатъчно добре със задълженията си. Как да поканите съседката на кафе, като подът не е излъскан до блясък, а покривката на холната маса е малко измачкана? Преди да предадете доклада, дали да не го проверите още веднъж? Какво ще стане, ако сте допуснали грешка. Стига! Не разбрахте ли, че шефът оценява усилията, които полагате, и е доволен от резултатите. Близките ви също се гордеят с вас, макар и да го показват рядко.
Понякога стремежът към съвършенство може да е най-големият ви враг. Не бъдете толкова критична към себе си. В противен случай рискувате никога да не се отървете от чувството на неудовлетвореност.

Долу приятелите “менте”!
Ани се сеща за вас само когато иска да я изслушате след скарването с поредното й гадже. Мария за пети път отказва да ви дойде на гости, защото живее далеч и таксито ще й излезе много скъпо. Започвате да споделяте свой проблем със Силвия, а тя ви прекъсва на второто изречение и започва да ви се оплаква от свекърва си. Направете ревизия на приятелите. Какъв е смисълът да търсите подкрепа, разбиране и обич от хора, които не се вълнуват от вас? Те само ще накърняват самочувствието ви. По-добре ограничете приятелския кръг до няколко сродни души, отколкото да поддържате много псевдоприятели.

Реалистка и малко непукистка!
Животът ви ще се улесни, ако по-бързо станете “перде”. За това ви са нужни доза непукизъм и... няколко капки реализъм. Така няма да се налага да прахосвате силите си за постигането на невъзможни цели, например обич, похвала или разбиране. Овладявайте се с помощта на… дълбоко дишане. Когато някой ви обиди, вдишвайте и издишвайте дълбоко. По този начин ще се справите с оскърблението, без да излизате от кожата си. Друг начин е да отстъпите крачка назад. Пространствената дистанция създава и вътрешна дистанция.

Спрете с цупенето!
Минават седмици, докато успеете да преглътнете обидата от сестра си. Скарахте се с най-добрата си приятелка и вече месец не искате да чуете за нея. От вас зависи как ще реагирате, ако сте оскърбена. Дори достойнството ви да е наранено и вие да сте правата, няма смисъл да се сърдите завинаги. Ако човекът заслужава, проявете великодушие и му простете! Сърденето само ще ви измъчва. За да върнете вътрешното си спокойствие, по-добре сключете примирие.
Гневът и желанието за отмъщение са лоши съветници. Те още по-натрапчиво ви свързват с този, от когото бихте искали по-бързо да се отървете. Избягвайте негативните емоции, но не като се изолирате от живота, а обратното – съберете кураж да действате и да се доказвате пред другите. Не е зле да не забравяте, че най-силно се самонаранявате, когато сте безпощадна към себе си.       

Павлина Желева
психолог