Защо котките и кучетата обожават да си играят с кутии? Ако им подхвърлите празна опаковка от мляко или от обувки, те ще прекарат поне час, тичайки наоколо, мушкайки се в нея, гризейки я… Необясним животински инстинкт. Какво обаче ще стане, ако оставите в стаята на 2-годишния си син кашона от току-що купения телевизор? На пръв поглед кутията не би трябвало да предизвика неговия интерес, когато наоколо има толкова много играчки – колички, кубчета и конструктор. Защо обаче детето, точно както малко котенце, започва да влиза и да излиза от кашона, напъхва вътре всичките си по-ценни вещи и дори в продължение на часове се крие?

Според психолозите всяка кутия или кашон дава идеална възможност детето да развива въображението си. Те се превръщат в това, което то иска. Малчуганите на тази възраст са много любопитни. Новата “играчка” може да придобива различна форма, да променя цвета си, като я оцветиш, и да се превръща в замък, в каляска…Детето ще е очаровано от факта колко лесно кашонът може да се отваря и затваря, както и че става за перфектно скривалище. Фактът, че той е достатъчно голям, за да побере всичките играчки, дори голямото камионче, е впечатляващ. Благодарение на кашона малчуганът научава, че макар да не вижда предметите, те все още са там.

Много деца обичат да се крият в големите кутии, защото затвореното пространство им дава чувство за сигурност. Светът навън е толкова голям, а картонените стени осигуряват усещане, че никой и нищо не може да навреди на малчугана.