Защо детето ви се стряска с писъци през нощта, плаче неудържимо и нищо не може да го успокои? На какво се дължат постоянните кошмари и трябва ли да се притеснявате от тях? На всеки се случва да има лоши сънища, но възрастните по-лесно се борят с демоните, които бродят в малките часове на нощта. Те обаче разстройват детето и често няма начин да го предпазите от тях. Единственото успокоение за родителите е, че малкото не си спомня страшните сънища, когато се събуди. То е преживяло ужаса насън, но когато отвори очи, всичко вече е изчезнало. Повечето от кошмарите се сънуват рано сутринта. За съжаление обаче няма как да бдите на съня на мъничето си и да прогонвате чудовищата, които го дебнат.


Трудно е да се определи какво предизвиква кошмарите. Понякога те идват от напрежение в семейството, стрес, болест, дори някои лекарства могат да повлияят на мозъка. Ако лошите сънища често тормозят детето, повечето родители няма защо да се притесняват, че нещо с него не е наред. Все пак може да опитате да предотвратите появата на страшните нощни видения в бъдеще.

Помислете дали детето ви не е подложено на прекалено много стрес. Ако цял ден сте имали гости у дома, напрежението може да му се е отразило негативно. Кошмари могат да се появят и когато малчуганът тръгне на ясла. Опитайте се да го успокоите и да направите деня му много по-приятен.
Уверете се, че детето ви спи достатъчно време. Въпреки че всяко мъниче има различен режим на сън и бодърстване, осигурете на 1-годишното си дете поне 10–12 часа сън.

Изградете стриктен режим. Важно е да въведете определен час, в който детето задължително да си ляга. Измислете няколко ритуала, които да спазва, преди да се мушне в леглото. В случай че проблемите със съня продължават, може да се консултирате с лекар. Той може дори да ви предпише някои хомеопатични лекарства, които ще помогнат на детето да спи по-спокойно.