Диети, спорт, хапчета. Всяка година милиарди евро и долари се наливат в световната икономика, за да се измисли решение на проблема с наднорменото тегло. Откривателят на идеалната диета или на хапчето срещу напълняване със сигурност ще получи Нобелова награда. Какво обаче да правят дотогава жените, които най-често страдат от повечето килограми? Оказва се, че надеждата е в пробиотиците. Те могат да помогнат да преодолеете напълняването, особено след раждането. Последните изследвания на финландски учени сочат, че дамите, които са вземали пробиотици през 9-те месеца, са много по-слаби една година след раждането. Учените определят пробиотиците като живи микробни хранителни добавки, които влияят благотворно. Те подобряват вътрешния микробен баланс на стомашно-чревния тракт. Проучванията са установили връзка между бактериите и напълняването. Резултатите сочат, че при по-пълните хора или при тези, които са склонни към напълняване, бактериите са в по-малко количество.


Финландските учени са категорични, че ако през бременността не искате да трупате килограми, които след това трудно ще свалите, трябва да вземате пробиотици през 9-те месеца. В проучването са взели участие 260 жени, разделени на 3 групи. Първите две групи ежедневно са били консултирани как да се хранят, така че организмът им да получава всичко необходимо за правилното развитие на бебето, но без да прекаляват с калориите. Третата група е била оставена без контрол на храната. Дамите от първата група са получавали пробиотици, тези от втората и третата –таблетки плацебо. Експериментът е продължил и една година след раждането. Учените са следели теглото, мерките и измененията на кожата при жените.

След приключване на теста резултатите са показали, че само 25% от първата група са с наднормено тегло, а от втората и третата група – съответно 40 и 43%. Експертите са категорични, че по-ниският процент на напълнелите в първата група се дължи на пробиотиците, които са регулирали метаболизма и телесното тегло. Въпреки че дамите от втората група са спазвали хранителен режим, голяма част от тях също са били с наднормено тегло.
Учените ще продължат да правят изследвания на жените и техните бебета. Те смятат, че приемането на пробиотици през бременността може да повлияе позитивно и върху децата, тъй като през бременността бактериите са преминали през плацентата до плода. Така най-вероятно те ще регулират телесното тегло на децата и в бъдеще рискът от напълняване при тях ще е много по-малък.